Hlavní obsah

Policie dopadla lupiče, který při přepadení podpálil oděv bránící se ženy

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Dvě loupežná přepadení pracovníků bezpečnostní agentury, zajišťující převoz peněz, objasnili v těchto dnech východočeští policisté. Zjistili, že za loupežemi, k nimž došlo v listopadu 2012 a loni v lednu u obchodního domu Kaufland v Náchodě-Bělovsi, stojí dvojice mužů a jedna žena. Ukradli tehdy téměř 1,4 miliónu korun. Ve druhém případě zapálil jeden z nich oděv pracovnice, která odmítala peníze vydat.

Foto: Policie ČR

Místo přepadení u Kauflandu

Článek

Scénář přepadení byl v obou případech prakticky totožný a došlo k němu vždy u bočního vchodu obchodního domu v Polské ulici.

„V prvním případě zaparkoval 29letý muž v podvečer auto před obchodní dům, aby dělal druhému o rok mladšímu obviněnému tzv. zeď. Předával mu informace o dění zejména v okolí služebního vchodu, o příjezdu vozidla bezpečnostní agentury a o pohybu pracovníka, který převoz peněz zajišťoval,“ řekla mluvčí Ivana Ježková.

Druhý muž, pečlivě maskovaný v černém oblečení a se šátkem přes obličej, zatím čekal, až pracovník agentury vyjde z obchodu s tržbou. „V tu chvíli ho povalil na zem a zasáhl ho výbojem z elektrického paralyzéru. Zmocnil se kufru, ve kterém byla tržba bezmála 1,4 miliónů korun, a utekl přes lesopark za obchodním domem až na ulici U Starých lázní. Tam jeho stopa končila, protože jak kriminalisté zjistili, nasedl do předem přistaveného auta a z místa odjel,“ dokončila mluvčí.

Muži jsou ve vazbě

Podruhé zaútočil stejně maskovaný muž loni koncem ledna. Jako komplice si tentokrát zvolil 28letou ženu. Ta mu stejně jako v prvním případě dávala informace o aktuálním dění v okolí bočního vchodu do obchodního domu.

Foto: Policie ČR

Stopa z místa činu

„Převoz peněz tento den zajišťovala 38letá žena, která se fyzickému útoku agresora ubránila a kufr s částkou téměř 400 tisíc korun z ruky nepustila. Muž jí do obličeje nastříkal slzotvorný prostředek a současně použil elektrický paralyzér, jehož výboj zapálil unikající plyn. Na ženě vzplál oděv a utrpěla popáleniny 1. a 2. stupně. Ačkoliv byla zraněná, stihla se před lupičem i s penězi ukrýt za bezpečnostními dveřmi obchodního domu,“ uvedla Ivana Ježková.

Kriminalisté všechny tři aktéry loupežných přepadení zadrželi a obvinili je ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, za který mužům hrozí až 12leté vězení a ženě až 10letý trest odnětí svobody. Oba muži byli vzati do vazby, žena je vyšetřována na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám