Hlavní obsah

Podvodníka Kohouta čeká další vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Známému mystifikátorovi, podvodníkovi a pořadateli protiromských demonstrací na Šluknovsku Lukáši Kohoutovi uložil ve čtvrtek za podvody odvolací senát Krajského soudu v Ústí nad Labem trest 10 měsíců ve věznici s ostrahou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lukáš Kohout u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Podle soudu inzeroval v aukci prodej mobilů, zájemcům, kteří mu za ně poslali peníze, telefony ale nedodal. Kohouta čeká odpykávání i dalších trestů, loni na podzim dostal za jiné podvody trest 7 let, má si odsedět i zbytek dřívějšího trestu, ze kterého byl podmínečně propuštěn. Nyní je ve vazbě.

Trest 10 měsíců ve věznici s ostrahou uložil Kohoutovi již loni v lednu Okresní soud v Mostě. Kohout se proti němu ale odvolal, nesouhlasil s vinou ani trestem. Nyní odvolací senát dřívější rozsudek sice zrušil, avšak jen kvůli administrativní chybě v původním rozsudku.

Vzápětí vyhlásil rozsudek prakticky stejný jako mostecký soud. Stížnost Kohouta byla neoprávněná. „Podanému odvolání nelze přiznat důvodnost,“ uvedla soudkyně Zdeňka Hošková.

Může za to kamarádka

Podvodník Kohout na jaře roku 2012 nabízel na aukčním portálu k prodeji telefon Nokia. Když mu pak zájemce, který telefon vydražil, poslal peníze na o několik dní dříve založený účet, telefonu se nedočkal. To samé se opakovalo o několik měsíců později. Dva zájemce podvedl Kohout o 3800 respektive 3900 korun.

Mosteckého soudu se Kohout loni neúčastnil, nyní ho soud vyslechl. Kohout založil svou obhajobu na tom, že pouze zprostředkovával prodej telefonu své kamarádce a ona ho měla zájemcům, kteří za něj zaplatili poslat.

„Dal jsem jí peníze a tím to pro mě vlastně skončilo,“ vypověděl s tím, že mu prý říkala, že telefony poslala. Když ho zájemci urgovali, aby telefony poslal, přestal s nimi postupně komunikovat. Proč si založil účet vždy krátce předtím, než telefony nabízel, nedokázal soudu věrohodně vysvětlit.

Létal po světě za peníze Sněmovny

Známým se Kohout stal v roce 2005, kdy se vydával za vedoucího kanceláře a mluvčího tehdejšího poslance Jana Kavana. Na účet Poslanecké sněmovny objednával letenky a další věci a cestoval po světě.

Za to byl nakonec odsouzen k trestu 28 měsíců. Část si odseděl, v roce 2010 byl propuštěn se zkušební dobou na pět let. Na svědomí má i další podvody, v rejstříku trestů má pět záznamů a další soudy ho ještě čekají.

Již loni na podzim byl Kohout uznán se svým komplicem Romanem Razákem vinným z dalších podvodů. Z firem vylákal jménem Ústeckého kraje různé zboží za stovky tisíc. Odsouzen byl k sedmi letům vězení, jeho odvoláním v tomto případu se Krajský soud v Ústí nad Labem bude zabývat za 14 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám