Hlavní obsah

Protikorupční policie loni obvinila 379 lidí, zabavila méně majetku

Protikorupční policie loni obvinila 379 lidí, o 14 méně než v roce 2013. Mezi nejvýznamnější kauzy, u kterých ukončila vyšetřování a předala spis žalobcům, patří třeba případ obrněných vozidel Pandur, kde figuruje Marek Dalík, nebo kauzu investiční společnosti Key Investments. Celkem loni detektivové navrhli obžalovat 235 lidí, předloni to bylo o 18 víc.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novinářům to ve čtvrtek řekli šéf protikorupční policie Jaroslav Vild a jeho náměstek Petr Lysák.

Protikorupční policie loni zabavila zločincům majetek a peníze v hodnotě přes 3,5 miliardy korun. Hodnota zabaveného majetku klesla proti roku 2013 o zhruba 1,9 miliardy korun. Podle Vilda se to projevilo hlavně kvůli jedné předloňské kauze, při které se podařilo zabavit majetek za 2,6 miliardy korun. "To je případ, který přichází jednou za období," uvedl Vild.

Za poklesem počtu obviněných i obžalovaných vidí šéf protikorupční policie zejména to, že detektivové složité hospodářské případy vyšetřují déle než rok. "Není to tím, že by bylo méně zločinců, že by méně páchali trestnou činnost nebo jsme jich méně odhalovali. Dá se očekávat, že v příštím roce budou tyto výsledky zase úplně jiné," zdůraznil Vild.

U protikorupční policie nyní pracuje 353 lidí, letos by se podle Vilda měl útvar mírně personálně posílit. Detektivové loni prověřovali kauzy se škodami přes 97 miliard korun, z toho přes 35 miliard byly úniky na daních. "Záběr daňové kriminality je poměrně velký a útvar to značným způsobem zatěžuje," podotkl Lysák. V obou kategoriích šlo o mírný meziroční pokles o zhruba jednu až dvě miliardy korun.

Stíhali 31 firem

Kriminalisté také loni začali stíhat 31 firem, což bylo o 20 více než v roce 2013. Protikorupční policie prověřuje a vyšetřuje vedle korupce také hospodářskou a finanční trestnou činnost. Zabývá se daňovou a hospodářskou kriminalitou se škodami přes 150 miliónů korun, kriminalitou politiků, soudců či státních zástupců, praním špinavých peněz či čerpáním evropských dotací.

Podle Lysáka se loni detektivové nejčastěji zabývali zločiny souvisejícími s krácením daní nebo zneužitím pravomoci, které tvořily 40 procent všech případů. Z dalších známých kauz detektivové loni ukončili vyšetřování kauzy ústecké Krajské zdravotní, která souvisela s podezřelým nákupem přístrojů.

Klid na práci

Další známou ukončenou kauzou je manipulace takzvaných elektronických losovaček nebo velká kauza obchodů s nezdaněným lihem, kde vznikly škody ve výši 6,7 miliardy korun.

Vild v čele elitního útvaru v loňském roce nahradil Milana Komárka, který odešel pracovat na Policejní prezidium. "V současné době cítím klid na práci a snažím se toho maximálně využít," okomentoval Vild svojí novou roli.

Letos se chtějí jeho detektivové zaměřit mimo jiné na daňovou kriminalitu a těsnější spolupráci s finanční a celní správou či finančním analytickým útvarem. Dalším tématem bude korupce při zadávání veřejných zakázek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám