Hlavní obsah

Kolegyni z práce ubodal 45 ranami, ve vězení stráví 16,5 roku

Právo, plk, hon
Ostrava
Aktualizováno

Za brutální vraždu o šest let starší bývalé kolegyně z práce si odsedí pětadvacetiletý Patrik Cigoš 16,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Tečku za tragédií, ke které došlo loni poslední květnový den ve Frýdku-Místku, udělal ve středu rozsudkem Krajský soud v Ostravě.

Muž dostal za ubodání kolegyně 16,5 roku vězeníVideo: Pavel Karban, Právo, Novinky

 
Článek

Cigoš přijal rozsudek se sklopenou hlavou. „Trest přijímám, vzdávám se práva na odvolání,“ řekl po rozmluvě s obhájcem Vladimírem Medkem. Práva na odvolání se vzdal i státní zástupce, rozsudek je tak pravomocný.

Podle soudkyně Lenky Čechové vypil mladík v průběhu inkriminovaného odpoledne a večera asi tři litry vína a přibližně tři piva. „Poškozená vypila podobné množství alkoholu, ale bez piva,“ dodala. Tomu odpovídala i hladina alkoholu v těle dvojice. Zavražděná měla v krvi 2,24 promile alkoholu a podle lékaře zemřela na krvácivý šok. Smrt však byla tak rychlá, že by jí nepomohl ani okamžitý zásah záchranářů.

Odsouzený, který se už v minulosti léčil kvůli problémům s alkoholem, měl v době vraždy téměř 3,4 promile. Při rozhodování o trestu vzal soud jako polehčující okolnost, že Cigoš vraždu sám ohlásil policii. Navíc nikdy nebyl v minulosti trestán.

Neměl kde přespat

Podle obžaloby zavraždil Cigoš ženu bezdůvodně, v opilosti jí zasadil 45 bodných a řezných ran. Při zahájení hlavního líčení muž odmítl vypovídat.

„Přemýšlel jsem o tom ve vazbě a myslím si, že už jsem všechno řekl na policii,“ konstatoval letos v lednu Cigoš. V přípravném řízení se k vraždě přiznal, nicméně uvedl, že si na nic nepamatuje.

Je mi to líto, byla to kamarádka, měl jsem ji rád.
odsouzený

S obětí se Cigoš znal několik let, kamarádil i s jejím přítelem. V osudný den spolu s dalšími kamarády popíjeli v restauracích a nakonec skončil v bytě ženy. „Neměl jsem kde přespat, a tak se nabídla, že můžu u ní,“ vysvětlil.

Použil několik nožů

Když zůstali o samotě, strhla se pod vlivem alkoholu divoká hádka. „Stěžovala si, že má problémy s přítelem, tak jsem jí upřímně řekl, co si myslím o ženských. Byla to prostě taková normální opilecká hádka. Najednou jsem viděl, že má v ruce nůž, který jsem jí vytrhl. Pak si ještě vzpomínám, že jsem ji jednou bodl do krku. Od té chvíle mám okno a jenom vím, že jsem viděl její tělo ležet na zemi a volal jsem policii,“ popsal mladík tragédii do policejního protokolu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Patrik Cigoš z Bohumíně se zodpovídá z brutálního a bezdůvodného ubodání své kamarádky.

Podle státní zástupkyně musel útok trvat dlouhou dobu. Asi polovina bodných a řezných ran mířila do hlavy a krku, zbytek do horní poloviny těla. „Obžalovaný vykonal útok pomocí několika kuchyňských nožů, pro které si postupně během útoku docházel do vedlejší místnosti,“ sdělila.

Cigoš ale u policejního výslechu tvrdil, že se bránil. „Cítil jsem se ohrožen. Kdybych nebyl opilý, tak jsem jí ten nůž vytrhl a odhodil,“ řekl a dodal: „Je mi to líto, byla to kamarádka, měl jsem ji rád.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám