Hlavní obsah

Objednal za půl miliónu vraždu šéfa, soud mu potvrdil patnáct let žaláře

Novinky, bad
Praha

Lukáš Havlíček (34), který si objednal vraždu svého šéfa, se na svobodu hned tak nepodívá. Vrchní soud v Praze zamítl v úterý jeho odvolání jako nedůvodné. Havlíček se odvolal proti verdiktu libereckého krajského soudu, který ho v listopadu poslal na patnáct let za mříže. Rozsudek je pravomocný. Muž se bránil tím, že muži, který měl vraždu provést, zaplatil jen za zastrašení.

Lukáš Havlíček stanul za objednanou vraždu šéfa před pražským Vrchním soudemVideo: Novinky

 
Článek

Odvolací soud nenašel žádné pochybení ani nedostatečné zhodnocení důkazů libereckým soudem.

Havlíček si podle verdiktu objednal vraždu v Liberci v prosinci 2013 Petra Skály (41), bývalého majitele personální agentury H Personal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oslovil kvůli tomu Ruslana Planina, kterému nabídl 500 tisíc korun za odstranění Skály. Odvolací soud se s touto verzí ztotožnil.

Planin však Skálu nezavraždil. Vše mu řekl, společně nafingovali jeho smrt a „mrtvolu” nafotil. Když dostal od Havlíčka peníze, vše nahlásil policii.

Půl miliónu za zmlácení je moc

Havlíček se se svým obhájcem Petrem Rydvanem snažil přesvědčit soud o nevěrohodnosti korunního svědka Ruslana Planina (38), který měl vraždu vykonat.

„Soud se přiklonil k verzi svědka, který je nedůvěryhodný. Cítím se naprosto nevinný a žádám o přezkoumání celé věci,” uvedl ve svém odvolání Havlíček. Podobně se vyjádřil i Rydvan. „Založit tuto kauzu na jeho (Planinově-pozn.red.) výpovědi je odvážné,” řekl Rydvan.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lukáš Havlíček u libereckého soudu

Obhajoba také navrhla podrobit Havlíčka výslechu na detektoru lži, soud ale toto odmítl. „Výsledky fyziodetekčního zařízení neslouží jako důkaz,” odmítl Zelenka.

Státní zástupce Vlastimil Hrdlička s Planinem problém neměl. „V zásadních bodech je výpověď korunního svědka neměnná. Obžalovaný nepopírá příslib částky 500 tisíc korun. Považuji za nevěrohodné, že takto vysoká částka měla být odměnou za zastrašení poškozeného,” podotkl Hrdlička. Havlíček totiž podle svých slov chtěl, aby Planin poškozenému pouze domluvil.

Stejně se vyjádřil i pražský vrchní soud. „Cena je značně přemrštěná. Zdejší soud se za svoji bohatou praxi v trestním právu ještě nesetkal, aby byl někdo ochoten zaplatit takovou částku za zmlácení poškozeného,” souhlasil se státním zástupcem Zelenka.

Vraždou chtěl vyřešit dluhy

Havlíček založil personální agenturu H Personal v roce 2007, ale kvůli finančním potížím jí před dvěma lety převedl na Skálu, který pro společnost získal zakázky v automobilovém průmyslu a přinesl kapitál ve výši 3,5 miliónu korun.

Havlíček ve firmě zůstal jednatelem, ale na rozdíl od Skály nemohl disponovat firemními penězi. Havlíček se před soudem hájil právě tím, že Skála proti jeho vůli vybíral z účtu firmy enormně vysoké částky.

Planin neměl podle Havlíčkových slov vraždit, ale pouze Skálovi domluvit. „Věděl jsem, že si nebudou povídat u kávy,“ popsal Havlíček charakter objednané služby.

Podle obžaloby chtěl ale Skálu odstranit proto, aby mohl řešit své finanční problémy. Byl v insolvenci a splatit měl ještě 1,2 miliónu korun. Vražda mu údajně také měla pomoci znovu ovládnout firmu.

„Odmítám, že jsem chtěl zavraždit pana Skálu. Není ani technicky možné, abych získal zpět majetek firmy,” odmítl vinu Havlíček

Kečup a maliny

Tři roky nezaměstnaný Planin u libereckého soudu uvedl, že žádnou vraždu neplánoval. Po poradě s manželkou ukázal Skálovi textovou zprávu od Havlíčka. Skála se nato obrátil na svého známého detektiva, se kterým vymysleli způsob, jak Havlíčka usvědčit. Za pomoci kečupu a malin, coby krve, naaranžovali Skálovu smrt, dílo vyfotili a Planin pak fotografie předal Havlíčkovi.

„Odvezli jsme ho za Mníšek, ušpinili od bláta, aby to vypadalo, jako že jsme ho táhli. Svázali ruce za zády a nohy nad kotníky a namíchali maliny s kečupem, aby připomínaly krev. Část jsme dali i na levý spánek jako po průstřelu od střelné zbraně,“ vylíčil u soudu jeden z lidí, kteří pomáhali Skálovi vytvořit fotografie jeho fingované smrti.

Po předání peněz Planinovi Havlíčka zatkla policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám