Hlavní obsah

V brněnské nemocnici našli tři postižené muže z problémové ubytovny v Přerově

Brno

Tři mentálně postižené muže, kteří zřejmě pocházejí ze zanedbané ubytovny pro nemocné v Přerově, někdo zanechal svému osudu na chodbě brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Provozovatel ubytovny, která bude do konce února uzavřena, odmítl, že by své klienty do nemocnice odvezl a odložil je tam. Vedení nemocnice ale tvrdí, že muži z ubytovny pocházejí.

Foto: nmbbrno.cz

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně

Článek

Tři z někdejších klientů z Přerova našli ve středu dopoledne pracovníci Nemocnice Milosrdných bratří v Brně ve vstupní části. "Šlo o tři starší mentálně postižené muže. Seděli tam patrně delší čas v civilním oblečení. Byli vyhladovělí a žízniví. Nebyli schopni komunikace, ale z jejich lékařských dokladů, které měli u sebe, vyplývá, že byli z přerovského zařízení," řekla ve čtvrtek náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči Marta Ondříková.

Nemocnice o klientech informovala brněnský magistrát. Všichni tři jsou k trvalému pobytu hlášeni v Brně. Magistrát poslal na místo své sociální pracovníky, kteří si trojici převzali a převezli je do pečovatelského zařízení pro mentálně postižené ve městě. Provozovatel přerovské ubytovny Pavel Mirga ve čtvrtek řekl, že trojici mužů do Brna neodvezl a netuší, zda jde o klienty jeho ubytovny v Dluhonské ulici. "Někteří klienti od nás už odešli, někteří tady zůstali a řešíme to s úředníky," uvedl pouze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová ve středu řekla, že Mirga v úterý oznámil, že 28. února zavře část ubytovny, ve které žijí zdravotně postižení. "Celkem jde o 34 lidí, z toho jen tři jsou z Přerovska. Zástupci města se problémem zabývají," uvedla.

Platí přes deset tisíc

Mirga prý ukončením provozu reagoval na to, že s ním olomoucký krajský úřad zahájil správní řízení za neoprávněné poskytování sociálních služeb. Podle úředníků zatím není o osudu lidí z ubytovny rozhodnuto. "Příští týden by mělo být jasněji. Úředníci ze sociálního odboru předloží návrhy řešení," dodala Chalupová.

Podle informací obyvatelé "lazaretu" platí měsíčně za ubytování 7000 korun, dalších 3500 korun je stojí strava. Jde o cenu na osobu bez ohledu na to, kolik lidí je na pokoji ubytováno. Na jednom pokoji žije až pět lidí. V celé ubytovně v Dluhonské ulici bylo na konci ledna ubytováno 88 lidí, zdravotně postižených je jich téměř polovina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám