Hlavní obsah

V Krkonoších se utrhla lavina a zabila mladého skialpinistu

Novinky, ok, jap, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše
Aktualizováno

Osmadvacetiletý skialpinista zemřel ve čtvrtek po pádu laviny v Krkonoších v oblasti Malé Studniční jámy. Sníh zasypal i druhého lyžaře, který skončil se zraněními v nemocnici. Poslední z trojice skialpinistů vyvázl bez zranění.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lavina zasáhla dva ze tří lyžařů krátce po půl jedenácté dopoledne.

„Osmadvacetiletý lyžař byl zavalený celý, koukala jen hůlka. Jeho kolega ho dostal ze závalu během deseti minut a poskytl mu první pomoc,“ řekl Novinkám mluvčí záchranné služby Ivo Novák.

Do místa sesuvu laviny vyrazilo celkem 15 horských záchranářů. Vrtulník po cestě naložil také psovoda se psem specializovaným na vyhledávání lidí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Po příletu na místo pak posádka vrtulníku i s lékařem spolu s naším členem okamžitě zahájili resuscitaci. Vrtulník mezitím naložil toho částečně zasypaného lyžaře a se zraněným kolenem jej transportoval k připravenému sanitnímu vozu do Pece pod Sněžkou,“ popsal záchranu zástupce náčelníka krkonošské Horské služby Pavel Jirsa.

Vážně zraněný skialpinista, kterého se záchranáři pokoušeli oživit, ale „na následky dušení a traumatu zemřel,“ doplnil mluvčí Novák. Jeho tělo dopravila posádka vrtulníku do Pece pod Sněžkou.

Druhý částečně zasypaný lyžař utrpěl vícečetná poranění a byl převezen vrtulníkem do nemocnice v Hradci Králové.

Podcenili varování

„Všichni tři se pohybovali ve volném terénu, zcela mimo lyžařské trasy a bezpečné skialpinistické lokality. Tedy v místech, kde lyžaři nemají vůbec co dělat. Evidentně podcenili 3. stupeň lavinového nebezpečí, který je v Krkonoších vyhlášen,“ upozornil Jirsa.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí je v Krkonoších vyhlášen už od pondělí. Podle webu Horské služby je na Luční boudě metr sněhu a teplota ve čtvrtek ráno klesala k minus čtrnácti stupňům.

Výběr případů, kdy po pádu laviny zemřeli v ČR lidé:
14. března 1998V Krkonoších traverzovali dva horolezci v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200metrové výšky a zahynuli.
25. ledna 2006Na hoře Smrk v Moravskoslezských Beskydech smetla lavina lyžaře. Po několika hodinách jej záchranáři našli mrtvého pod třiceticentimetrovou vrstvou sněhu. Lyžoval společně s kamarádem v zakázaném pásmu.
26. prosince 2008Mezi Luční boudou a Svatým Petrem v Krkonoších v takzvané Červinkově muldě spadla lavina na šestatřicetiletou skialpinistku. Záchranáři ji vyprostili až po třech hodinách pátrání, vrtulník podchlazenou ženu převezl do hradecké nemocnice, kde večer zemřela.
13. února 2009Osmnáctiletého snowboardistu z Uničova na Olomoucku zasypala lavina v zakázané oblasti Velkého kotle v Jeseníkách. Utrpěl mnohočetná zranění, kterým podlehl v sanitce.
30. ledna 2010Po pádu sněhového převisu zahynul na kopci v Měděnci na Chomutovsku třináctiletý chlapec. Druhý, patnáctiletý chlapec se ze sněhu vyprostil. Šlo o sněhový sesuv, který není regulérní lavinou, je označovaný jako sněhový splaz.
31. ledna 2010Ve Velkém Kotli v Jeseníkách zasypala lavina pětatřicetiletého skialpinistu, mnohačetná zranění nepřežil.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám