Hlavní obsah

Popelář si za pokus o vraždu mačetou odpyká 16 let

– Praha

O dva roky přísnější trest dostal v úterý u odvolacího Vrchního soudu v Praze popelář Petr Zvonař. Bývalý juniorský reprezentant České republiky v judu zaútočil mačetou na svého spolubydlícího na ulici v Praze 4. Trvale mu zhyzdil obličej a vážně poranil ruku. Za pokus o vraždu si tak odpyká 16 let ve vězení. Verdikt je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Petr Zvonař u pražského městského soudu

Článek

Incident se stal loni 5. března před desátou hodinou večerní na travnatém pásu v Jihlavské ulici. Opilý Zvonař a jeho známý se nejdřív pohádali a potom poprali. Zvonař pak zničehonic vytáhl mačetu o délce čepele 45 centimetrů, kterou do té doby schovával pod oblečením.

Zbraní napadl spolubydlícího zezadu, po několika úderech do zad a boku mu začal údery směřovat na hlavu. V oblasti temene a týlu mu tak způsobil hluboké rány. Poté muže srazil na zem, kde do něj kopal a snažil se ho seknout do obličeje. To se mu dvakrát podařilo, na levé tváři mu zanechal rány dlouhé 17 a 16 centimetrů. Zároveň ho sekl do ruky, kterou si napadený kryl hlavu. Fatálnímu následku zabránil svědek, který mezi oba muže skočil a Zvonařovi mačetu vykopl.

Pokus o zabití ve strachu a úleku

Dvaatřicetiletý Zvonař se dožadoval toho, aby soud jeho počínání vyhodnotil nikoliv jako pokus o vraždu, ale jako pokus o zabití ve strachu a úleku. Hájil se tím, že útok vyprovokoval spolubydlící a on se pouze bránil napadení. Domníval se prý, že na něj známý vytáhne nůž. „Mrzí mě to, byl jsem opilej a bál jsem se. Nebudu se vymlouvat, že se nic nestalo. Stalo se,“ řekl odvolacímu senátu.

Za obdobný útok dostal Zvonař v minulosti podmíněný trest, další podmínku si vysloužil za veřejné projevy sympatií k nacistickému hnutí. Zvonařovu inklinaci ke krajní pravici dnes jeho právník popíral argumentem, že Zvonař byl ve vazbě na jedné cele s mužem vietnamské národnosti a vycházeli spolu dobře.

Reklama

Výběr článků

Načítám