Hlavní obsah

Expolicista Babyka, který zavraždil manželku, si definitivně odsedí 16 let

Brno
Aktualizováno

Za vraždu manželky si bývalý policista Miloš Babyka odpyká 16 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud (NS) jako zjevně neopodstatněné. Ženu ubodal předloni na chodbě panelového domu v Plzni, a to v době, kdy jej policie kvůli předchozímu násilí vykázala z bytu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Miloš Babyka při vynesení rozsudku u krajského soudu

Článek

„Senát NS zjistil, že obviněný svým jednáním naplnil všechny zákonné znaky skutkové podstaty zločinu vraždy, příslušný skutek byl bez jakýchkoliv pochybností objasněn,” řekl mluvčí NS Petr Knötig.

Krajský soud podle něj zvolil odpovídající právní kvalifikaci a NS nezjistil ani žádné jiné pochybení.

Manželku, která pocházela z Ukrajiny, policista podle svědků napadal už dříve, a to i v době, kdy byla těhotná. Kvůli jednomu z útoků jej policie vykázala z bytu a soud následně rozhodl o tom, že se muž k manželce nesmí přiblížit. Krátce poté – 28. srpna 2013 – si však Babyka na ženu počkal na chodbě paneláku na sídlišti Lochotín.

Babyku přivedla k soudu ozbrojená eskorta Video: Patrik Biskup, Právo

Když manželka vyšla se svým známým z bytu, chytil ji za vlasy. Matku své dcery nejméně pětkrát bodl loveckým nožem do krku, hrudníku a břicha, prořízl jí slinivku a průdušnici.

Žena zemřela kvůli vnitřnímu krvácení. Babyka po činu utekl a skrýval se týden v lese na kraji Plzně, kde ho po celostátním pátrání zadržela zásahová jednotka.

Babyka už u odvolacího soudu usiloval o překvalifikování činu z předem promyšlené vraždy na vraždu prostou, případně na zabití. Tvrdil, že jednal pod vlivem psychického vypětí a odvaru z tisu, jehož prostřednictvím chtěl spáchat sebevraždu. Nyní má bývalý policista ještě možnost podat ústavní stížnost, musel by však argumentovat porušením základních práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám