Hlavní obsah

Hasiči na Sokolovsku podpálili briketárnu, instalovaná čidla zkoumala průběh požáru

Právo, Rudolf Voleman
Sokolov

Unikátní výzkumný test odstartoval v pátek dopoledne v Tisové u Citic na Sokolovsku. V nevyužívaném objektu bývalé briketárny tam Univerzita Edinburgh ve spolupráci se švédským výzkumným ústavem a Vysokou školou báňskou v Ostravě zkoumají reálný průběh požáru ve velkých prostorách.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zapálili briketárnu na Sokolovsku Video: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Smyslem výzkumného testu je zkouška odolnosti stavební konstrukce při požáru,“ uvedla iniciátorka projektu z ostravské Vysoké školy báňské Kamila Kempná. „Údaje ze stovek čidel mají sloužit například při konstrukci výškových budov, instalaci protipožárních opatření a podobně,“ pokračovala Kempná.

Oheň byl úmyslně založen ve čtyřpodlažní budově, původně briketárně. „Konstrukce betonové budovy je velmi odolná,“ poznamenala Kempná. Uvnitř bylo umístěno 14 kubíků trámků, které měly simulovat běžně zaplněnou kancelářskou místnost.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Objekt bývalé briketárny v Citicích, kde probíhal výzkumný test.

„Cílem je zjištění odolnosti stavebních konstrukcí a jejich reakce na oheň v případě požáru. Je tu simulované zatížení odpovídající kanceláři,“ uvedla Kempná.

Nainstalovali 750 čidel

Analyzovaná data budou použita pro matematické modely. „Stavějí se stále složitější a větší budovy a je třeba je zabezpečit. K tomu slouží matematické modely. Ty je ale třeba nejprve nakrmit daty,“ pokračovala Kempná.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Technici při instalaci čidel k unikátnímu testu.

Na přípravě testu se podílelo čtrnáct studentů a odborníků ze sedmi evropských zemí. Celkem odpracovali na přípravě, která trvala tři týdny, asi deset tisíc hodin. V objektu je nainstalováno 750 čidel, která jsou napojena na deset tisíc kilometrů kabelů k záznamovým přístrojům.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Oldřich Volf z karlovarského krajského hasičského sboru při zapalování objektu bývalé briketárny.

Hasiči nechají oheň vyhořet. Podle odhadů by vyhoření jednoho patra budovy mělo trvat čtyři až šest hodin.

Problémy s plameny

Jenže už po několika desítkách minut se ukázalo, že požár se nechtěl sám rozšiřovat. Při testu musel pomoci benzín, který hoření urychlil. Konstrukce objektu je taková, že by požár neměl přesáhnout do prvního nadzemního podlaží.

Objekt se bude demolovat a pro podobné pokusy či cvičení záchranářů je k dispozici do března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám