Hlavní obsah

Děda rozmlouval vnučce vztah s násilníkem, ten ho kvůli tomu ubodal

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Marně se svým dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS) bránil osmadvacetiletý Jaroslav Kafka proti 23 letům vězení. Ta dostal za to, že ubodal dědu své tehdejší přítelkyně kvůli tomu, že senior své vnučce vztah s Kafkou rozmlouval. Ubodal nejen dědu, ale také jeho družku. V domě rozházel věci, aby navodil dojem loupežného motivu, a zmizel. NS jeho dovolání smetl ze stolu s tím, že verdikt je naprosto správný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jaroslav Kafka u krajského soudu

Článek

K brutálnímu útoku došlo v červnu 2012 v Koněšíně na Třebíčsku. Kafka si nejprve v místní hospodě pořádně přihnul na kuráž a pak se večer vydal do domu dědy své expřítelkyně, aby si s ním všechno vyříkal.

Otevřel mu rozespalý důchodce, který se ho marně snažil z domu vykázat. Po krátké hádce Kafka sáhl po noži, který byl v chodbě domu, a nešťastníka ubodal 15 ranami do krku, zad a hlavy. Hned poté se vrhl i na družku muže. Ta se přišla podívat, co se v chodbě děje. Ženu chladnokrevně ubodal.

Odebírali vzorky DNA

„Příbuzným se nelíbilo, že chodí s jejich vnučkou, hodně totiž pil. Věděl, že se v domě spí, bylo zhasnuto, přesto bouchal na dveře a dobýval se dovnitř. Když byl z domu vykazován, neodešel a místo toho zaútočil. Pak upravil místo činu, aby to vypadalo na loupežné přepadení. Podle znalců má tendenci po domnělé křivdě požadovat odplatu, reaguje nepřiměřeně a vztekle,“ konstatoval v rozsudku senát brněnského krajského soudu, který Kafku odsoudil. Trest pak potvrdil i odvolací Vrchní soud v Olomouci.

Útočník před soudem celou dobu zarytě tvrdil, že se ničeho nedopustil, přestože se po svém zadržení na policii k činu přiznal. Vymlouval se na to, že ho policisté k výpovědi donutili.

Vyšetřování vraždy bylo náročné. Kriminalisté odebrali lidem z Koněšína a okolí stovky vzorků DNA. Kafku, který patřil mezi podezřelé, podrobili i výslechu na detektoru lži. Teprve poté mu sdělili obvinění.

Reklama

Související témata:

Související články

Ubodal prarodiče své přítelkyně, dostal 23 let

Výjimečný trest 23 let si v pondělí s hlavou schovanou v dlaních vyslechl sedmadvacetiletý Jaroslav Kafka. Ten před dvěma lety v červnu v Koněšíně na Třebíčsku...

Výběr článků

Načítám