Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání ženy, která ukradla firemní data

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Se slzami v očích, ale šťastná odcházela v pátek od Krajského soudu v Ostravě sedmatřicetiletá žena, která jako dispečerka ostravské firmy zabývající se výkupem, svozem a prodejem potravinářských olejů ukradla svému zaměstnavateli data. Soud totiž její trestní stíhání, se zkušební dobou na dva roky, zastavil. Stejně se zachoval i k o tři roky mladšímu manželovi obžalované. Ten se pokusil informace za půl miliónu korun prodat konkurenci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžaloba pár vinila z pokusu o neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Trestného jednání se měli dopustit v době od ledna do srpna 2012. Žena z firemní sítě stáhla informace o dodavatelích, trasách pro svoz a cenách za potravinářské oleje na dva nosiče dat a hodlala je zpeněžit. V tom jí pomáhal manžel, jenž je policistou.

Oslovil dvě firmy, které byly konkurencí ženina zaměstnavatele, a data jim nabídl. První oslovený odmítl koupit část informací za 350 tisíc korun. Majitel druhé společnosti nejprve odmítl všechna data za 700 tisíc, na druhou nabídku části dat za půl miliónu ale přikývl. Vše pak oznámil nejen okradené firmě, ale také policii. Ta muže zadržela na benzínce v Praze-Průhonicích v polovině srpna 2012, kde mělo k předání informací dojít.

Dostali se do těžké životní situace, že byli ochotni se dopustit tak neetického a trestného jednání.
soudce

Manželé nezapírali a vše přiznali. V průběhu hlavního líčení se žena, která je momentálně na mateřské dovolené, při objasňování motivu rozplakala. Sdělila totiž, že peníze potřebovala na léčbu sestry, která onemocněla leukémií. „Vozili jsme ji do Brna. Péče o sestru byla nákladná,“ vysvětlovala s tím, že o onemocnění sestry se dozvěděla v době, kdy byla těhotná.

Pomohlo plné doznání

„Otěhotněla jsem i přesto, že jsem nemohla. S prvním manželem jsme se kvůli tomu dokonce rozvedli,“ prozradila a dodala, že kvůli tomu, aby mohla sestře darovat kostní dřeň, šla na interrupci. Po čase se však leukémie sestře vrátila.

Obžalovaná vypověděla, že na sestřinu léčbu dala s manželem všechny peníze, rozprodali i majetek, který měl nějakou cenu. „Nechali jsme si jen auto. To jsme potřebovali na dojíždění do nemocnice,“ dodala s tím, že v době, kdy byla nejvíce zoufalá, přišla na myšlenku obchodní data zaměstnavatele využít a prodat.

Právě motiv, plné doznání a pomoc při objasnění trestného činu přiměl soud ke zproštění trestního stíhání obou obžalovaných. „Dostali se do těžké životní situace a potřebovali finanční prostředky tak zoufale, že byli ochotni se dopustit tak neetického a trestného jednání,“ odůvodnil rozsudek soudce Tomáš Tkačík. Podle něj bylo dostatečným poučením pro manžele už samotné trestní stíhání. „Důsledky svého jednání navíc ještě pocítí v zaměstnání,“ poukázal.

Žalobce nesouhlasí

Zatímco muž i žena se vzdali práva na podání stížnosti, státní zástupce Josef Šuhaj ji podal přímo v soudní síni.

„Podle našeho názoru nebyly splněny podmínky pro odklon, který soud vyhlásil. Myslím si, že nebyla minimálně splněna podmínka úplného doznání, kterou trestní řád v této věci vyžaduje,“ prohlásil a dodal, že počká na písemné odůvodnění rozhodnutí a po jeho přezkoumání se rozhodne, jak bude definitivně postupovat. Stížností se bude zabývat Vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám