Hlavní obsah

Policie loni odhalila o 669 nelegálních cizinců více než v roce 2013

Praha
Aktualizováno

Policie v Česku loni odhalila 4822 nelegálně pobývajících cizinců, což bylo o 669 více než v roce 2013. Nejvíce v tuzemsku nelegálně žijí Ukrajinci, Kuvajťané a Rusové. Meziročně vzrostl více než trojnásobně počet nelegálně pobývajících občanů Sýrie, a to z 39 na 146. Novináře o tom ve čtvrtek informovali vedoucí představitelé cizinecké policie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi nejpočetnější skupiny patřilo 1035 Ukrajinců, 451 Kuvajťanů, 435 Rusů a 406 Libyjců. Dále šlo o obyvatele Vietnamu, Saúdské Arábie, Kosova, Slovenska, Sýrie nebo Afghánistánu.

Počet nelegálních překročení schengenské hranice na českých mezinárodních letištích se meziročně zvýšil o dva na 181 případů.

Česko je podle šéfa cizinecké policie Milana Majera hlavně tranzitní zemí, přes kterou migranti putují do dalších států. Mezi hlavní trasy patří tzv. balkánská cesta. Často jsou migranti zachyceni v mezinárodních vlacích z Vídně nebo Budapešti. Další tranzitní trasou jsou hlavní silnice přes Ostravu, Brno a Prahu směrem do Norimberku.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého byly loni zaznamenány případy organizovaného převaděčství z Bulharska, Rumunska či Maďarska, kdy cizinci cestovali vlaky, autobusy, ale i dodávkami nebo osobními auty.

Reklama

Výběr článků

Načítám