Hlavní obsah

Soud potvrdil trest pro manželku bývalého šéfa Homolky

Novinky, bad
Praha

Jako nedůvodné označil ve středu pražský městský soud odvolání Stanislavy Dbalé, manželky pro korupci stíhaného bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce, proti ročnímu podmíněnému trestu za maření úředního rozhodnutí. Soud tím trest Dbalé pravomocně potvrdil. Dbalá loni vybrala 750 tisíc z obstaveného účtu jejího trestně stíhaného manžela.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislava Dbalá

Článek

Stanislava Dbalá dostala v říjnu loňského roku od Obvodního soudu pro Prahu 5 roční podmínku s odkladem na tři roky za maření úředního rozhodnutí.

Loni v červnu poté, co jí policie doručila rozhodnutí o zajištění veškerého majetku jejího manžela, totiž vybrala tři čtvrtě miliónu korun z jeho obstaveného účtu, ke kterému měla dispoziční práva. Jednala prý na základě rad svých známých.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Že ji do takového jednání navrtal pan manžel, je zřejmé
soudce Petr Beneš

Větší část peněz poskytla svým rodičům a své tchyni, zbytek si nechala pro svoji potřebu. Soud jí proto v rozsudku neuložil povinnost peníze vrátit, protože by tím nepřímo spíše postihl příbuzné Dbalé. Banka provedla blokaci účtu až po pěti dnech od rozhodnutí o obstavení. Dbalá se hájila tím, že jednala za stresové situace a že úřední usnesení nečetla. Odvolacího jednání se Dbalá zúčastnila osobně, hovořil za ni však pouze její advokát.

Soud: Navrtal ji do toho manžel

„Dovoluji si požádat, aby bylo přihlédnuto k tomu, že nechtěla něco mařit. Jednala spontánně, v dobré víře a s neznalostí práva,“ snažil se o zrušení rozsudku obhájce Dbalé Roman Hošta. S tím ale soud nesouhlasil. „Paní obžalovaná vypadá jako svéprávná a chytrá žena. Peníze vybrala až několik dní po doručení rozhodnutí. Účel jejího jednání je zřejmý. Že ji do takového jednání navrtal pan manžel, je zřejmé,“ řekl soudce Petr Beneš.

Dbalá částku 750 tisíc údajně vybrala proto, aby měla se svými dvěma dcerami z čeho žít a mohla splácet hypotéku a další nutné platby. „Když zavřou manžela a žiju v bytě za 11 miliónů, tak budu řešit, že budu žít ve dvougarsonce, a ne že vyberu 750 tisíc,“ komentoval toto vysvětlení Beneš.

Žalobce jí nabídl dohodu

Státní zastupitelství se přitom Dbalé snažilo vyjít vstříc. „Pokud by peníze vrátila, ne státu, ale na účet manžela, navrhl jsem, že bych třeba i upustil od obžaloby,“ připomněl žalobce Zdeněk Matula. Dbalá to ale odmítla. Beneš podotkl, že se s takovým přístupem za čtyřicet let, co soudí, ještě nesetkal. „Je to trest výchovný, reakce státu na její jednání,“ zakončil Beneš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dbalý čeká na verdikt soudu o vazbě.

Dbalého (spolu s dalšími pěti lidmi) vyšetřovatelé viní z korupce, praní špinavých peněz či manipulací se zakázkami v souvislosti s tendrem na digitalizaci chorobopisů z roku 2009, při němž měli nemocnici způsobit škodu nejméně 57 miliónů korun a na domnělých úplatcích si přijít na více než 53 miliónů.

Loni v srpnu byli Dbalý a jeho bývalý náměstek Michal Toběrný obviněni kvůli zakázce na nákup gama nože za 140 miliónů. Měli si údajně říci o úplatek v řádu procent z ceny zakázky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám