Hlavní obsah

Havířovské učiliště kvůli dluhům končí. Dvě stovky učňů řeší, co dál

Právo, Denisa Telaříková
Havířov

Přes 200 učňů ze soukromého havířovského učiliště Baron School nyní řeší, kam po pololetních prázdninách nastoupí. Jejich školu totiž majitel a současně ředitel Jiří Baron po čtvrtečním předání vysvědčení zavírá. Baron požádal krajský úřad, aby mu pomohl zajistit pro učně přestup na jinou střední školu. Právu to v úterý sdělil vedoucí školského odboru kraje Libor Lenčo.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Majitel Baron School Jiří Baron (vpravo)

Článek

Majitel uzavírá školu kvůli dluhům u města, které mu pronajímá budovu, v níž od září loňského roku funguje.

„Majitel Baron School nás požádal o součinnost v této věci. Jsme zatím dohodnuti, že na středu svolá v 10 a v 15.30 hodin mimořádné třídní schůzky, kterých se i já zúčastním, abych rodiče informoval o možných variantách, kam mohou dle školského zákona přestoupit jejich děti,“ informoval Lenčo s tím, že povinnost postarat se o žáky má stále zřizovatel školy.

„Ale kraj je připraven pomoci. Svolaným rodičům předáme kontakty na školy, kam by jejich děti mohly přestoupit. Ředitelé těch škol o tom vědí, koordinujeme to také s Asociací soukromých škol, protože se jedná o přestupy nejen na krajské, ale i soukromé střední školy. Rodiče si místo pro své dítě samozřejmě mohou hledat i sami,“ upozornil Lenčo.

Přejít by tak učni mohli na střední školy fungující v Havířově a nejbližším okolí. Karosáři a automechanici na školu do Havířova - Šumbarku, do Ostravy na Střední školu dopravní, ale také do Karviné.

Učitelé přijdou o práci

„Cukráři budou muset bohužel dojíždět, jelikož tento obor se v Havířově neučí. Budou muset jezdit na školy do Českého Těšína, Karviné nebo do Ostravy. Kuchaři a číšníci pak mohou přejít na další havířovskou soukromou školu a to Dakol, která má tyto obory i volné kapacity,“ upřesnil vedoucí školského odboru.

O práci přijdou také zaměstnanci školy, kteří již nyní mají většinou nemocenskou, proto také ředitel Baron School dal žákům od 13. do 16. ledna ředitelské volno. Čtyři pedagožky, Drahomíra Takáčová, Daniela Kořenářová, Renáta Rektoříková a Blanka Fabianová se podle ČTK obrátily na Krajský soud v Ostravě a požádaly, aby vyhlásil úpadek společnosti, která jim neplatí za práci.

Jedna kvůli dluhu sama ukončila pracovní poměr, další pedagogové jsou na nemocenské. Z podkladů pro soud vyplývá, že škola dluží mzdy za říjen, listopad a prosinec. Pedagožky požadují za čtvrtletí částky od 45 700 do 83 500 korun. O vyplacení už mohou žádat Úřad práce ČR.

Dluží i městu

Podle havířovské mluvčí Evy Wojnarové dluží Baron School také městu. „Baron School městské realitní agentuře dluží 360 tisíc korun za služby. Do 10 tisíc korun dluží za pronájem tělocvičny. Dluh je za listopad, prosinec a leden. Budeme to řešit jako s každým jiným dlužníkem: to znamená od výzev k zaplacení dluhu až k soudnímu projednání, pokud to bude nutné,“ informovala Wojnarová.

Právo kontaktovalo i ředitele učiliště Jiřího Barona, bohužel se redakci neozval na maill, ani nezvedal telefon. Škola fungovala 23 let. Do velkých provozních problémů se kvůli dluhům zřizovatele dostala už loni v dubnu.

Nový školní rok zahájila v nových prostorách města na ZŠ Mánesova. Radnice nevyužitou budovu Baronovi pronajala za symbolickou korunu. Zřizovatel učiliště Jiří Baron je bývalým předsedou dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám