Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal hostinského ve sporu o poplatek za televizi

Právo, pko
Brno

Pokud chce organizace vybírající poplatky za autorská práva inkasovat peníze, musí dokázat, že televize či rádio v provozovně skutečně slouží k veřejné produkci. V úterý tak rozhodl Ústavní soud (ÚS), když se postavil na stranu hospodského, který měl v lokále televizi a správce autorských práv Intergram po něm chtěl peníze, i když se hospodský dušoval, že televizi svým hostům nezapíná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Intergram chtěl po hostinském 3900 korun plus úroky a justice mu dala za pravdu. Senát ÚS se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem upozornil, že v kauze došlo k porušení práva na spravedlivý proces, protože soudy nezkoumaly, zda televize skutečně sloužila k veřejné produkci.

Hospodský se totiž bránil tím, že televize byla jednak porouchaná, a když už fungovala, používal ji jen pro promítání záznamů z akcí místního motorkářského klubu, což je věc soukromá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Umístěním televizního přístroje v restauračním zařízení může jeho provozovatel sledovat navýšení zisku nalákáním hostů, neboť vysíláním různých programů lze zvýšit zájem potenciálních klientů právě o tento podnik v rámci možností dané lokality, cenové úrovně a typu zařízení. Musí však být prokázáno, že zařízení umožňující televizní přenos je provozuschopné a že jeho prostřednictvím skutečně může docházet k zásahům do autorských práv,“ okomentovala verdikt mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám