Hlavní obsah

Berdych si počká na rozhodnutí o podmíněném propuštění z vězení do března

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projednávání žádosti Davida Berdycha o podmíněném propuštění z vězení bylo odročeno. Státní zástupkyně totiž podala námitku podjatosti soudce. Berdychův obhájce Jaroslav Ortman považuje toto jednání státního zastupitelství za účelové. Někdejší šéf zločineckého gangu Berdych si odpykává patnáctiletý trest.

Na rozhodnutí o podmíněném propuštění z vězení si Berdych počká do březnaVideo: Novinky

 
Článek

„Já s tou námitkou nesouhlasím, postup státního zastupitelství považuji za účelový a podám námitku podjatosti u státní zástupkyně, která takto vlastně zbořila jednání,“ řekl novinářům Ortman.

Státní zástupkyně žádá výměnu soudce Kryštofa Nového, což pro Berdycha znamená další prodloužení pobytu za mřížemi. Námitku navíc podala až na poslední chvíli, soud proto jednání odročil na 11. března. Soudce Nový přitom v létě Berdychovu žádost o propuštění zamítl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„On bude další dva měsíce trpět s nervy. Jsem z toho rozladěn, nikdy jsem se s tím nesetkal, aby státní zástupce dával námitku podjatosti na soudce,“ podotkl Berdychův advokát.

Projednávání žádosti trvá už přes půl roku

Berdych si požádal o podmínečné propuštění už začátkem června loňského roku, kdy mu začala plynout třetí třetina jeho patnáctiletého trestu. Soud ale jeho žádost zamítl s tím, že jej Berdych nepřesvědčil o své nápravě. Berdych se však úspěšně odvolal a soud musí jeho žádost projednat znovu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odsouzený David Berdych u soudu, kde požaduje předčasné propuštění z vězení

Z jednoho z nejobávanějších gangů české historie je Berdych posledním za mřížemi, zbytek je již na svobodě nebo spáchal sebevraždu. Naposled opustil bránu věznice Berdychův komplic Tomáš Půta, kterého soud v roce 2013 podmínečně propustil poté, co si odseděl osm z deseti let, ke kterým byl odsouzen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám