Hlavní obsah

Umlátil seniora kladivem, za mřížemi si má odsedět 17 let

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Sedmnáct let si za brutální loupežnou vraždu seniora v Tetčiněvsi na Litoměřicku odsedí za mřížemi František Píša. Ústecký krajský soud uznal devatenáctiletého mladíka vinným, že téměř před rokem umlátil osmdesátiletého seniora kladivem. V pátek ho za to poslal do věznice se zvýšenou ostrahou, zároveň mu nařídil ochrannou psychiatrickou léčbu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Jaroslav Píša před soudem nevypovídal.

Článek

Píša vnikl podle verdiktu soudu v poslední únorový den do domu seniora s úmyslem zmocnit se jeho auta a peněz. Když ho muž načapal, popadl při ruce ležící kladivo a svou oběť opakovaně minimálně osmkrát udeřil do hlavy, krku a trupu. Když stařík bezvládně padl k zemi, mlátil ho mladík ještě pěstmi. Těžce zraněný muž na místě zemřel.

„Fotografie z místa činu byly velmi deprimující," řekla po vynesení rozsudku státní zástupkyně Hana Řeháková.

Píša pak prohledal dům, sebral 1300 korun z peněženky, krabici s pivem a klíče od automobilu. Odjet s ním z garáže se mu však nepodařilo, neboť neuměl řídit. Navíc k domu přišel jeden ze sousedů, který zavolal policii. Píša utekl, policistům se ho ale podařilo dopadnout ještě týž večer nedaleko místa činu. Z důkazů před soudem vyplynulo, že Píša měl na oblečení i botách krev oběti. Na místě byly i jeho pachové stopy.

Několikrát změnil výpověď

Píša před soudním senátem odmítl vypovídat. V přípravném řízení několikrát změnil výpověď. Nejprve řekl, že starého muže zabila čtveřice neznámých mužů, na které narazil, když se šel projít a uslyšel hluk.

Při dalším z výslechů ale Píša přiznal, že seniora, u kterého dříve několikrát brigádničil, zabil. „Šel jsem se ho zeptat na práci. On si myslel, že mu chci něco vzít. Měl v ruce prkno, kterým do mě šťouchal. Bál jsem se, tak jsem vzal na schodech kladivo a pak jsem ho začal tlouct,“ uvedl Píša.

Při následujícím výslechu mladík svůj čin opět popřel. „Přiznal jsem se, protože mi všichni říkali, že přiznání je polehčující okolnost,“ tvrdil s tím, že když nalezl bezvládné tělo, prohledal dům a sebral peníze. U soudu zazněla ze záznamu i výpověď Píšova nezletilého bratra, který tvrdil, že starého pána zabili jiní muži ze vsi.

Rozsudek zatím není pravomocný

Tomu však předseda senátu Roman Felzman neuvěřil a mladíkovi vyměřil souhrnný trest v délce 17 let. Na základě znaleckých posudků mu uložil i ústavní psychiatrickou léčbu, kterou má nastoupit po odpykání trestu. Znalci dospěli k názoru, že Píša je agresivní a jeho chování zhoršuje alkohol. „Jiná forma, než forma ústavní, není možná. Zkušenosti z minulosti dokládají, že forma ambulantního léčení by se minula účinkem," vysvětlil soudce.

Rozsudek není pravomocný. Píšův advokát i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám