Hlavní obsah

Za téměř dvanáct let starou vraždu potvrdil soud trest 13 let

– Praha
Novinky, bad

Semen Lembak, který v roce 2003 zosnoval vraždu litoměřického podnikatele, si definitivně odpyká 13 let vězení. Rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem z roku 2013 ve středu potvrdil Vrchní soud v Praze a zamítl tak Lembakovo odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Valerij Prytoka (zleva), Oleg Kalašnikov a Semen Lembak u ústeckého krajského soudu

Článek

„Máme za to, že účast obžalovaného Semena Lembaka na vraždě prokázána byla,” odmítl námitky obhajoby předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Podle něj byly důkazy provedeny dostatečně a není o Lembakově vině pochyb. Výše trestu je podle Vrchního soudu v pořádku.

„Trest se jeví poměrně mírným na to, o jakou trestnou činnost se jedná,” zakončil Lněnička odůvodnění verdiktu.

Podnikatel nechtěl platit výpalné

Lembak, v ČR naturalizovaný Ukrajinec, navedl v roce 2003 Valerije Prytoku, jednoho z šéfů ukrajinských zločineckých gangů v Česku, na nápad zlikvidovat třicetiletého ukrajinského podnikatele z Litoměřic Stepana Khymchuka. Khymchuk měl Lembakovi s Prytokou vadit tím, že na Litoměřicku zajišťoval práci ukrajinským dělníkům a nechtěl platit ukrajinské mafii. Mělo také hrozit, že by Khymchuk předal citlivé údaje policii.

Prytoka v průběhu líčení několikrát změnil výpověď a Lembak prostřednictvím svého obhájce tvrdil, že Prytoka tak jednal účelově. Vrchní soud ale označil Prytokovu výpověď na policii za věrohodnou. „Proč by Prytoka o Lembakovi nevypovídal pravdu, když větší část jeho výpovědi se ukázala jako pravdivá?” ptal se Lněnička. Další změny v Prytokově výpovědi označil za hloupé. Prytoka například tvrdil, že mluvil o jiném Semenu Lembakovi a podobně.

S Khymchukem se prý Lembak zná od dětství a neměl jedinou motivaci k jeho vraždě. Podle Lembakova obhájce neexistuje jediný důkaz, že by měl Lembak s vraždou cokoliv společného.

Deset tisíc dolarů za vraždu

Khymchuka rozstřílel samopalem vz. 61 před jeho domem v září 2003 Prytokou najatý ukrajinský vrah Oleg Kalašnikov. Odměnou mu mělo být deset tisíc dolarů. Na pachatele přišla policie až v roce 2010. Kalašnikov i Prytoka se k vraždě doznali.

Kalašnikov dostal v roce 2013 od ústeckého krajského soudu za vraždu 14 let vězení, Prytoku potrestal soud 13 lety a půl. Lembak za organizování vraždy obdržel 13 let, nicméně si následně stěžoval u Nejvyššího soudu (NS), že mu byl trest udělen v jeho nepřítomnosti. Stížnost NS vyslyšel a zrušil Lembakovi trest.

Lembak se ze středečního jednání omluvil ze zdravotních důvodů, odvolací soud nicméně přistoupil k jednání v jeho nepřítomnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám