Hlavní obsah

Kvůli závadě na vytápění se ve firmě na Olomoucku přiotrávilo 30 lidí

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Zhruba tři desítky zaměstnanců firmy Montix v Horce nad Moravou na Olomoucku se v pondělí dopoledne přiotrávily oxidem uhelnatým a skončily v péči záchranářů. Dvanáct z nich bylo s příznaky otravy odvezeno na urgentní příjem olomoucké fakultní nemocnice, dalších zhruba dvacet lidí ošetřili záchranáři na místě. Právu to řekl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah hasičů ve firmě, kde unikl oxidVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Nebezpečná koncentrace bezbarvého plynu byla podle něj naměřena ve všech místnostech.

„Ve firmě se v té chvíli nacházelo asi 70 lidí. Příčinou je pravděpodobně závada na vytápění. Odtud se oxid uhelnatý dostal do areálu. Naměřené koncentrace několikanásobně přesáhly zdraví nebezpečnou hodnotu. Zaměstnanci skutečnost, že oxid uhelnatý uniká, nemohli zaregistrovat. Začalo jim být však špatně, a proto přivolali lékaře,“ uvedl Hošák a dodal, že hasiči odvětrávají místnosti a průběžně měří hodnoty plynu.

Foto: Petr Marek, Právo

Záchranáři pomáhali několika desítkám přiotrávených lidí

Podle náměstka ředitele krajské záchranné služby Jana Weinberga několik postižených zaměstnanců je v péči olomoucké fakultní nemocnice, jeden, nejvíce postižený, byl převezen na specializované pracoviště do Ostravy.

„Přijímali jsme dvanáct pacientů s otravou oxidem uhelnatým, z toho deset žen a dva muže ve věku od 22 do 48 let. Všichni byli ošetřeni na urgentním příjmu, podle našich specialistů šlo o lehkou až středně těžkou intoxikaci, nikdo z pacientů není v bezprostředním ohrožení života. Jednu ženu jsme předali do Městské nemocnice Ostrava na specializované pracoviště hyperbarické komory. Do domácího léčení jsme propustili šest lidí, většinu dalších pacientů umístíme na lůžka plicní a interní kliniky, jednu ženu v závažnějším stavu na jednotku intenzivní péče,“ řekl Právu mluvčí FNOL Egon Havrlant.

Firma Montix, kde se neštěstí podle hasičů událo, je zaměřena zejména na automobilový průmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám