Hlavní obsah

Soud osvobodil odsouzené zastupitelstvo Hladkých Životic

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Bývalý starosta Hladkých Životic na Novojičínsku Jaroslav Petržela a dalších dvanáct jeho kolegů z bývalého zastupitelstva, kteří byli několik let trestně stíhaní kvůli nevýhodným prodejům obecních pozemků, jsou nevinni. V pátek o tom v odvolacím řízení rozhodl Krajský soud v Ostravě. Verdikt je pravomocný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalý starosta Hladkých Životic Jaroslav Petržela (uprostřed) na lavici obžalovaných, fotografie zachycuje i některé další zastupitele, které soud osvobodil.

Článek

Podle odvolacího soudu, který zrušil podmíněné tresty vyměřené Okresním soudem v Novém Jičíně, nebyl prodej obecních pozemků za symbolickou cenu trestným činem.

Novojičínský okresní soud přitom před rokem vyměřil třinácti někdejším členům zastupitelstva obce podmíněné tresty za zneužití pravomoci veřejného činitele a starostovi navíc i peněžitý trest 300 tisíc korun. Podle hlavní části obvinění, které se s komunálními politiky táhlo několik let, prodávali pozemky za extrémně nízké ceny pět korun za metr čtvereční. Někteří z kupců přitom byli rodinní příslušníci a známí zastupitelů.

„Je zde dramaticky propastný rozdíl mezi cenou, za kterou prodávali pozemky, a tehdejšími tržními cenami,“ řekl před rokem novojičínský soudce, proti jehož verdiktu se odsouzení zastupitelé odvolali.

Obec chtěla zabránit vylidňování

Odvolací soud ovšem nyní nově rozhodl, že samotný prodej pozemků výrazně pod cenou ještě nemůže zakládat podstatu trestného činu. Soudce mimo jiné poukázal na to, že už v době, kdy zastupitelstvo o cenách pozemků rozhodovalo, starosta v médiích říkal, že výhodnými podmínkami chce zastavit snižování počtu obyvatel.

Obec přestala žít. Je mrtvá
Jaroslav Petržela, osvobozený exstarosta

„Obec nepotřebuje na pozemcích vydělat. Obec potřebuje lidi,“ řekl tehdy starosta o pozemcích, které obec v souvislosti s výstavbou dnes již hotové dálnice výhodně získala a navíc dohodla i jejich vybavení inženýrskými sítěmi na náklady státu.

„Jednání zástupců obce je pro soud pochopitelné a argumentace obžalovaných je legitimní. Ty pozemky získali zadarmo a rozhodli se, že nebudou vydělávat na vlastních občanech,“ řekl předseda odvolacího senátu.

Případ ještě zcela nekončí

Problémy s justicí ale pro obžalované zastupitele pátečním rozhodnutím nekončí. Soud sice převážnou část obžaloby smetl ze stolu, část spisu ale rozhodl vrátit zpátky k novému posouzení k okresnímu soudu. Jde o několik bodů obžaloby, které poukazují na vyplácení nadstandardních odměn radním. Touto částí obžaloby se tak bude okresní soud zabývat znovu.

Starosta verdikt, kterým soud doslova rozmetal nejpodstatnější část obžaloby, přivítal. „Necítím to jako vítězství, ale samozřejmě, že mě výsledek těší. V mém životě tak končí období, které jsem si pro sebe osobně nazval spirálou nenávisti a závisti,“ řekl starosta.

Dodal, že obec před několika lety po vypuknutí této podle něj uměle vykonstruované kauzy přestala žít. „Atmosféra v obci je mizerná, to vám řekne každý. Naše vesnice přestala žít. Nefungují spolky a zavřela se i hospoda, do které sice nechodím, ale která byla tou poslední fungující institucí. Obec je teď prostě mrtvá,“ posteskl si Petržela po rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám