Hlavní obsah

Měli pracovat pro Mercedes, naletěli podvodníkovi

– Břeclav
Právo, Milan Vojtek

Naštvaní zaměstnanci bez výplat, po dvaceti letech podnikání firma v insolvenci a minimální šance na nápravu. To je situace, do které Josefa Formana z Břeclavi dostala odpověď na lákavě znějící zakázku z Německa. Práci tam odvedli, ale peníze nedostali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Prostřednictvím webů nám chodí poptávky na elektroinstalace. Začátkem září přišla docela lukrativní poptávka na elektroinstalaci v nové budově číslo 128 v areálu Daimler Mercedes Stuttgart. Platební podmínky skvělé,“ vzpomínal Forman na začátek událostí, které přivedly jeho společnost do insolvence.

Příležitost, aby si lidé před Vánocemi přivydělali, byla lákavá, a tak v SRN pracovalo až osm lidí. „Není to první akce, kterou děláme v zahraničí, měl jsem s prací tam dobré zkušenosti, a tak jsme neváhali a šli do toho,“ dodal.

Až postupem času ale zjistil, že než se zakázka dostala k němu, prošla přes několik prostředníků. Práci odvedli, když je poslední z nich – slovenská firma – uklidňoval, že se vše vyřeší. Jenže se tak nestalo.

„Nemám zaplaceno 47 tisíc eur. Manželka se zhroutila a firma krachuje. Nevím, jestli ji zachráním,“ přiznal Forman. „Podali jsme na šéfa návrh na insolvenci. Je nám to líto, víme, že za to nemůže, ale pro nás to je jediné řešení, jak dostat aspoň něco. Teď nám aspoň něco vyplatí Úřad práce,“ řekl Petr Navrátil, který v Německu pracoval.

Případ se má řešit na Slovensku, ale vypadá to, že i kdyby něco Formanova firma dostala, bude to jen zlomek dlužné částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám