Hlavní obsah

Devět lidí jde k soudu kvůli daňovému úniku za 178 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Devět lidí a dvě firmy míří k soudu kvůli daňovému úniku za více než 178 miliónů korun, který údajně státu vznikl zejména při obchodech s řepkovým olejem. Zlínská státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová ve čtvrtek potvrdila, že ve věci podala obžalobu. Šesti lidem hrozí deset let vězení, třem až osm let a firmám až zrušení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Nesvadbové se zmíněné obchody děly nejméně od září 2011 až do zásahu policie v únoru 2013. „Řepkový olej byl postupně přeprodáván v účelově vytvořeném řetězci společností, aniž by měnící se první články řetězce ze zboží nakoupeného v jiném členském státě EU, zejména v Polsku, přiznaly a odvedly DPH,“ řekla Nesvadbová.

Vyšetřování trvalo téměř dva roky. Stíhání je vedeno pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Na účtech obviněných společností byl zajištěn téměř milión eur. Podle Nesvadbové se trestná činnost odehrávala ve dvou větvích. V první se jí účastnilo pět mužů ve věku 25 až 42 let. Škoda byla vyčíslena zhruba na 173 miliónů korun a trestná činnost probíhala zejména na Zlínsku a Uherskohradišťsku.

Ve druhé větvi jsou stíháni čtyři muži a žena vypomáhající s účetnictvím ve věku 26 až 58 let. Škoda činí asi pět miliónů korun, trestná činnost probíhala zejména v Olomouckém kraji.

Olej přeprodávali mezi sebou

Podle státní zástupkyně měla organizovaná skupina rozděleny role. Jeden z pachatelů zajišťoval první články řetězce. "Sháněl společnosti, do kterých dosazoval další spoluobviněné jako jednatele, a pak jménem těchto společností objednával zejména v Polsku řepkový olej, který byl dovážen do České republiky," uvedla Nesvadbová.

Dodala, že další dvě společnosti (a fyzické osoby tyto firmy ovládající), které olej od těchto prvních článků řetězce nakupovaly, pak olej pouze přeprodávaly mezi sebou a poté konečným odběratelům (o jejichž shánění se staraly), aniž by uskutečňovaly jakékoli jiné obchody.

Jeden z obviněných již byl dříve ve vězení pro závažnou násilnou trestnou činnost, jinak jde o lidi převážně netrestané či trestané pro bagatelní zcela odlišnou trestnou činnost. Hlavní líčení ve věci podle státní zástupkyně dosud nařízeno nebylo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám