Hlavní obsah

Pár dní po potratu dal přítelkyni drogu, ta zemřela. Dostal dvanáct let

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Na dvanáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ostravský krajský soud ve středu 36letého Miroslava Baláže, který poskytl své šestadvacetileté přítelkyni pervitin, a to jen pár dní poté, co v nemocnici podstoupila interrupci. Žena na následky požití drogy zemřela.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta odvádí obžalovaného Miroslava Baláže ze soudní síně.

Článek

Jde už o třetí trest ve stejné výši, který soud vyměřil – odvolací Vrchní soud v Olomouci totiž případ dvakrát vrátil k novému posouzení. I tentokrát není rozsudek pravomocný, protože odsouzený si proti němu ještě v jednací síni podal odvolání.

Recidivista, zloděj a obchodník s drogami Miroslav Baláž, který si nyní odpykává trest za jiné zločiny a další soudní jednání ho v blízké době čeká, vinu na smrti své přítelkyně popíral. Prý si drogu vzala sama. U soudu se ale opakovaně podařilo prokázat, že je to právě on, kdo jí drogu pomohl v dubnu roku 2012 nitrožilně aplikovat.

Šestadvacetiletá žena byla na drogách závislá, brala je od svých čtrnácti let a nepřestala ani v době těhotenství. „V tom bytě se scházela samá individua, už od pohledu bylo známé, že jsou to feťáci nebo zloději,“ řekla u soudu jedna ze sousedek.

Umírala dlouho

V osudný den někdo do bytu přinesl pervitin. Baláž ho rozdělil na jednotlivé dávky a jednu z nich pak pomohl nitrožilně aplikovat své přítelkyni, která toho nebyla sama schopna, protože byla ve špatném zdravotním stavu a její organismus byl navíc oslaben kvůli umělému přerušení těhotenství.

Žena pak zůstala v bytě sama a nalezena byla až za poměrně dlouhou dobu. „Podle znalců mohla umírat až několik desítek hodin,“ řekl soudce Jaroslav Málek.

Muž byl k dvanáctiletému trestu odsouzen už dříve, odvolací soud ale případ vrátil kvůli potřebě doplnění nových důkazů. Trest ale zůstal opět stejný, došlo jen k úpravě popisu skutku, protože se nepodařilo prokázat, kdo přesně drogu do bytu přinesl.

Případem se nyní bude muset kvůli odvolání odsouzeného znovu zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám