Hlavní obsah

Sestra, která dala rodičce v Orlové smrtící roztok fenolu, půjde na rok do vězení

Právo, hon
Karviná
Aktualizováno

Jeden rok vězení musí strávit za mřížemi zdravotní sestra, která loni v červnu zavinila smrt rodičky v Orlové na Karvinsku. Ženě, která přišla na běžný test kvůli cukrovce, dala vypít roztok fenolu, tzv. Chlumského roztok. O potrestání zdravotní sestry rozhodla v úterý havířovská pobočka Okresního soudu v Karviné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K tragickému omylu došlo loni v červnu v jedné z diabetologických ordinací v Orlové. Když zdravotní sestra zjistila, že pacientka omylem vypila nesprávnou tekutinu, zalarmovala policii, ale už bylo pozdě. Ženu našli doma v bezvědomí a lékaři už jí nedokázali pomoci.

Pětašedesátiletá žena byla uznána vinnou z usmrcení z nedbalosti. „Soud jí vyměřil jeden rok nepodmíněně ve věznici s dohledem,“ řekl Právu předseda Okresního soudu v Karviné Jan Chowaniec.

Jak se zjistilo během vyšetřování, sestra podala dvaatřicetileté matce pětiletého syna, která byla v šestém měsíci těhotenství, roztok fenolu s kafrem. Lahvička byla přitom řádně označena a obsah odpovídal nápisu. Nejprve se zjišťovalo, zda k záměně nedošlo již v lékárně, následně ale vyšlo najevo, že omyl způsobila zdravotní sestra.

Chlumského roztok se používá v medicíně, avšak jako antiseptikum či dezinfekce. Jde o čirou, bezbarvou nebo světle načervenalou tekutinu s charakteristickým zápachem po fenolu a kafru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám