Hlavní obsah

Plnila jsem úkoly představenstva, hájí se spolupracovnice exhejtmana Ratha

– Praha

Šárka Alexa, blízká spolupracovnice bývalého hejtmana Davida Ratha, v úterý před pražským městským soudem odmítla vinu v kauze údajného předražení projektu na propagaci historických osobností o téměř osm miliónů korun. Tvrdí, že plnila pokyny nadřízených a nemohla ovlivnit tendry, které vyhrála stejná firma. Před soudem jinak vypovídat odmítla.

Článek

Středočeská turistická a informační služba (STIS) v roce 2009 vypsala zakázku na projekt, který měl propagovat 57 vybraných historických osobností Středočeského kraje s výdaji téměř 13 miliónů korun. Na projekt mělo jít téměř deset miliónů z fondů EU.

Alexa jako tehdejší šéfka STIS podle obžaloby tři větší tendry rozdělila na sedm menších, tím snížila předpokládanou hodnotu veřejné zakázky, a proto nemusela vypsat otevřené výběrové řízení. Soutěže se podle obžaloby mohly zúčastnit pouze firmy, které Alexa sama vybrala. Všechny tendry podle spisu vyhrála firma HZ group.

Jedinou aktivitou, kterou jsem při výběrovém řízení měla, bylo vyhodnocení nejlepší nabídky.
obžalovaná

Alexa se podle obžaloby dopustila porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku tím, že zamezila případným dalším uchazečům možnost zúčastnit se soutěže. Menší tendry navíc byly podle spisu nadhodnoceny o 7,7 miliónu korun. Alexe za to hrozí až osm let vězení.

Pracuje jako ředitelka muzea

Alexa před soudem přečetla prohlášení, ve kterém uvedla, že plnila pokyny nadřízených. „Necítím se vinna. Plnila jsem úkoly představenstva,“ zdůraznila Alexa. O rozdělení zakázky a vedení projektu se podle ní starali jiní pracovníci krajského úřadu.

Projekt prý získal souhlas krajské rady a později i zastupitelstva. „Jedinou aktivitou, kterou jsem při výběrovém řízení měla, bylo vyhodnocení nejlepší nabídky,“ uvedla Alexa, která nyní působí jako ředitelka muzea v Jílovém u Prahy. To je příspěvkovou organizací Středočeského kraje, který u soudu vymáhá zpět údajně vzniklou škodu.

STIS je v likvidaci a její hospodaření prověřuje policie. Směřovaly tam údajně peníze i poté, co se rozhodlo o zrušení organizace za bývalé hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD). Ve funkci nahradila Ratha po jeho obvinění v kauze údajného ovlivňování středočeských zakázek z května 2012.

STIS vznikla před rokem 2008 za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS). Po nástupu Ratha se hovořilo o tom, že STIS je v likvidaci. Právně ale dál existovala, protože se počítalo s tím, že by na ni mohly být převedeny některé jiné aktivity nebo projekty, které kraj už nebude chtít zajišťovat. Bývalému hejtmanovi hrozí v kauze ovlivňování zakázek za údajné přijímání úplatků až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám