Hlavní obsah

Nečasová vypovídala dvě hodiny, cítí se nevinná

Praha
Aktualizováno

Soudkyně v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, vyloučila hned na začátku pondělního hlavního líčení veřejnost, a to na výslechy všech čtyř obžalovaných. Vypovídali o utajovaných skutečnostech a materiálech z Vojenského zpravodajství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová přichází k soudu se svým manželem a advokátem

Článek

Na dotaz Práva obhájce Nečasové Eduard Bruna řekl, že se jeho klientka cítí nevinná. Před Obvodním soudem pro Prahu 1 vypovídala dvě hodiny, s novináři mluvit odmítla.

Kromě Nečasové jsou mezi obžalovanými bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí až pětileté vězení. Projednání začalo po 09:00 a soudkyně pak vyloučila veřejnost.

Po výpovědi Nečasové vystoupil před novináře její obhájce Eduard Bruna, který nechtěl sdělovat podrobnosti. Soudkyně totiž vyhlásila pro právníky celé řízení jako důvěrné.

Nečasová podle informací ČTK odpovídala jen na pár dotazů soudkyně Heleny Králové, která se ptala na její pracovní zařazení a vztahy s dalšími obžalovanými.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Pohůnek a Milan Kovanda (vpravo) přichází k Obvodnímu soudu pro Prahu 1

Soudkyně po dopoledním zahájení jednání vyloučila veřejnost poté, když se zeptala přítomných stran na jejich názor ohledně utajovaných informací, které mohou být obsahem výpovědí. Žalobce Rostislav Bajger navrhoval, aby veřejnost mohla zůstat alespoň na část, která se nebude týkat utajených informací.

Přišel i expremiér

Podobně se vyjádřili advokáti, kteří řekli, že jim veřejnost nevadí, ale nechají na zvážení soudu, zda je vhodné, aby veřejnost zůstala. Potvrdili, že jejich klienti mají připraveny výpovědi a budou hovořit o tajných záležitostech.

Nečasovou doprovodil k soudu stejně jako na začátku hlavního líčení loni v listopadu manžel, někdejší premiér Petr Nečas. Právě za jeho působení v roce 2012, kdy šéfovala kabinetu, zneužila Nečasová podle státního zastupitelství Vojenské zpravodajství (VZ) ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu vlády a Nečas se později s Nagyovou oženil.

Výpověď Nečasové byla první v pořadí. Při minulém zahájení hlavního líčení 20. listopadu soud stačil pouze vyslechnout obžalobu a pak se muselo projednání odročit.

Advokáti vojenských důstojníků žádali pro klienty rozšíření zbavení mlčenlivosti, čemuž později ministr obrany vyhověl. Chtějí totiž kromě období týkajícího se obžaloby hovořit také o předchozích letech a metodách práce VZ.

„Kontrasledování” 

Kromě Nečasové dorazili k soudu i zbylí obžalovaní - exšéfové rozvědky Kovanda a Páleník a zpravodajec Pohůnek. Nečasová zatím s novináři nehovořila, vyšla pouze její kniha s rozhovorem.

Zpravodajci již dříve uvedli, že se nejednalo o sledování, ale měli za úkol prověřit podezření o pohybu pochybných lidí kolem premiérovy manželky. Akce prý byla tzv. kontrasledováním a zadáním "z nejvyšších míst".

Případ Vojenského zpravodajství je první z více prověřování týkající se Nečasové, které pokračovalo obžalobou a soudem. Podle žalobců je vysoce postavená exúřednice pojítkem mezi několika kauzami - je obviněná také z uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám