Hlavní obsah

Na Ohři pátrali po ztraceném vodákovi z převrhnutého raftu

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Marně v sobotu během dne pátraly desítky záchranářů na řece Ohři u Jakubova na Karlovarsku po vodákovi z převráceného raftu. Záchranu komplikoval také rozvodněný tok řeky.

Foto: HZS KK

Hasiči při pátrání po ztraceném vodákovi na Ohři.

Článek

„Převrácený raft plný vodáků oznámil záchranářům v sobotu po desáté hodině dopoledne náhodný svědek z Jakubova na Karlovarsku,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. Raft se měl převrátit na jezu u Jakubského mlýna na Ohři.

„Čtyři z vodáků z raftu unášel proud řeky zhruba dva kilometry, než se jim podařilo dostat se na břeh u chatové osady před Stráží nad Ohří. Pátý z převráceného raftu podle ostatních zmizel v proudu řeky,“ pokračoval Kasal.

Při pátrání pomáhaly posily

Hasiči na jezu v Jakubově nasadili na vodu dva čluny a začali po obou stranách koryta pátrat po muži, zároveň procházeli podél obou břehů a hledali, zda vodák někde nečeká na záchranu. „Propátrali jsme řeku až do Perštejna,“ popsal mluvčí hasičů s tím, že přijely i hasičské posily z Ústeckého kraje.

„Společně s námi pokračovali na člunech v dalším pátrání na řece až do Klášterce. Zde byla v odpoledních hodinách záchranná akce ukončena, vodák stále zůstává nezvěstný,“ konstatoval Kasal.

Foto: HZS KK

Při pátrání pomáhaly i hasičské posily z Ústeckého kraje.

Ostatní vodáky zkontrolovala posádka záchranné služby. Odmítli převoz na ošetření do nemocnice. Na místě zasahoval i psycholog hasičů, který celé skupině vodáků z celkem tří raftů poskytl první psychologickou pomoc,“ uvedl mluvčí hasičů a připomněl, že sjíždění řek při zvýšených hladinách a zvýšeném průtoku je velmi riskantní.

„Pokud se už někdo pro splutí řeky v těchto podmínkách rozhodne, měl by být dostatečně vybaven, především osobními ochrannými pomůckami. Každý vodák by tak měl mít záchrannou vestu, přilbu a v tomto chladném počasí i neoprénový či suchý oblek do vody,“ uzavřel Kasal.

Reklama

Výběr článků

Načítám