Hlavní obsah

Chloristan z provozu od Vrbětic míří za oceán

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

První odvoz nebezpečných látek z areálu muničních skladů zažily ve čtvrtek Vlachovice-Vrbětice na Zlínsku. „Vyvážely se chemické látky, například chloristan amonný. Prozatím však žádná munice ani výbušniny,“ sdělila v pátek mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Monika Kozumplíková.

Foto: Policie ČR

Vstupní část areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku.

Článek

„Speciálně vytvořené skupiny vyskladnily jeden ze skladů umístěných na okraji bývalého muničního areálu ve Vrběticích. Tentýž den vyskladněný a zkontrolovaný materiál odvezli nákladním vozidlem zástupci jedné z firem novému majiteli,“ řekla mluvčí.

Chloristan amonný byl používán při recyklaci raketového paliva ve vrbětickém provozu firmy Bochemia Bohumín. „Mohu potvrdit, že jsme ve čtvrtek odvezli 15 tun chloristanu amonného. Šlo o zboží pro námořní kamión, je určené k exportu, míří za oceán. Ještě během pátku by se mělo odvážet dalších pět tun látky,“ uvedla mluvčí společnosti Bochemia Eva Kijonková.

Chemickou látku zmiňuje i petice

Na existenci provozu v blízkosti skladů munice si stěžovali lidé z okolí areálu muničních skladů v obavách z možných následků, pokud by munice vybuchla a iniciovala další reakci hořlavého chloristanu. Provoz recyklace raketového paliva firmy Bochemia je i předmětem petice, se kterou jedou v úterý Vrbětičtí za poslanci petičního výboru Poslanecké sněmovny.

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v muničním areálu u VrběticVideo: Pro Novinky Radek Machů

„Slibujeme si od schůzky veřejný slib, že od Vrbětic zmizí nejen veškerá munice, ale i raketové palivo, které ve vrbětickém areálu zpracovává bohumínská Bochemie. Že se vysvětlí nejasnosti kolem povolení tohoto provozu. Že se to nezamete pod koberec,“ uvedl jeden z iniciátorů petice Rostislav Kašša.

Autoři petice požadují odpovědi na to, jaká vojenská technika a v jakém objemu byla v muničním areálu uskladněna, jakým firmám a za jakých podmínek byly objekty pronajaty, jak byly zabezpečeny a kontrolovány. Petice požaduje odpověď, zda se při povolování provozu společnosti Bochemie v areálu, která recykluje raketové palivo, zvažovala i eventualita výbuchu munice v okolních skladech.

Bochemie zahájila zkušební provoz závodu na Zlínsku v červenci 2012. Firma v prosinci uvedla, že utrpěla v souvislosti s výbuchy muničních skladů škodu za miliardu korun za neuskutečněné obchody. Linka po explozích stojí.

Bochemie: Kontroly proběhly

„V rámci minimalizace rizik a prevence následků byly již před zahájením provozu recyklačního závodu vypracovány nezávislé posudky, dokumenty a scénáře, které se zabývají bezpečností provozu a skladování. V těchto dokumentech jsou odpovědi i na otázky nestandardních situací,“ sdělila mluvčí Bochemie Eva Kijonková.

BEZ KOMENTÁŘE: Přesuny vojáků do VrběticVideo: Jiří Růžička, Právo

„Zásadním dokumentem, který se zabývá bezpečností provozu a také scénáři havárií jak ve výrobě, tak i ve skladových prostorách, je Bezpečnostní zpráva, která podléhá schválení krajského úřadu Zlín, odboru Kanceláře hejtmana, Oddělení pro zvláštní úkoly. Jedná se o rozsáhlou studii, která byla schválena v březnu 2011 a v roce 2014 byla aktualizována.

Provoz firmy je kontrolován Obvodním báňským úřadem v Brně. Dále je provoz firmy kontrolován Českou inspekcí životního prostředí. Nejaktuálnější kontroly byly uskutečněny v červnu a v září 2014,“ dodala mluvčí.

Ženisté budují trhací jámu

„Policejní pyrotechnici i nadále pokračují v odklízení munice rozházené kolem dalších skladů v blízkosti druhého epicentra, kontrolují neporušenost střech a udržují sjízdnost komunikací uvnitř střeženého areálu. Včera začali společně s příslušníky ženijního pluku budovat v prostoru skladů trhací jámu, která poslouží pro likvidaci nebezpečné munice, která není schopná převozu a je určena ke zneškodnění,“ informovala Kozumplíková.

V areálu u Vrbětic loni v říjnu explodoval sklad číslo 16 s 58 tunami munice, 3. prosince vybuchl sklad číslo 12 s 98 tunami výbušnin. Podle ministerstva vnitra bylo v areálu ve 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám