Hlavní obsah

Kriminalisté ve světě chtějí český program pro vybudování databáze graffiti

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Stačí jim jediný pohled do počítače a okamžitě zjistí, kdo je autorem graffiti na fasádě jakékoliv budovy. Novou zbraň proti sprejerům, počítačový program TagBust, zkouší v praxi Městská policie v Břeclavi, zájem o ni projevili i světoví experti na boj proti kriminalitě.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Softwarový pomocník TagBust je databází, kam policisté vkládají sprejerská díla. V případě zadržení sprejera program srovná jeho tvorbu se záznamy z databáze a vyhodnotí, u kterých se shodují styly písma a tahy.

„Zatím funguje u nás, cílem ale je vytvořit celostátní úložiště dat, kam si budou moci policisté ze všech míst sáhnout a porovnat tvorbu vandalů, ať jde o takzvané tahy sprejem, fixem, či jen vyškrábané,“ uvedl ředitel Městské policie v Břeclavi Stanislav Hrdlička.

Mezinárodní představení 

„Program jsme představili na mezinárodním kongresu prevence kriminality, který byl v prosinci v Praze. Experty zaujal natolik, že momentálně už domlouváme vhodný termín, kdy se přijedou podívat do Břeclavi,“ dodal Hrdlička.

Bylo to vůbec první představení nové zbraně proti sprejerům na mezinárodní úrovni a vzbudila zaslouženou pozornost. Analytik kriminogenních dat John Beck z USA, Philip Glasner, specialista na prevenci z univerzity v rakouském Salzburgu, i zástupce policie z Velké Británie Petr Torák vidí v programu velkou budoucnost a chtějí více informací, jak jej využít u nich.

„Na kongres přivezli experti z dalších zemí nemálo zajímavých informací, nám se ale podařilo ukázat, že ani my za nimi nezaostáváme. Náš systém vzbudil takovou pozornost, že ze zahraničí přijedou na zkušenou k nám,“ dodal velitel břeclavských strážníků.

TagBust je dílem studentů Vysokého učení technického, kteří při jeho vývoji a ladění spolupracovali s břeclavskou městskou policií. Na program již doplatil devatenáctiletý mladík, kterého TagBust označil jako autora vandalských výtvorů na 112 objektech v Břeclavi. Mladík se k autorství přiznal.

Celostátní propojení

„Při vývoji nebylo v plánu jen lokální využití. Nový rozměr dostane systém v okamžiku celostátního propojení. Jestliže třeba máme sprejera, který bydlí a maluje po budovách v Břeclavi, a dojíždí do Brna, je pravděpodobné, že podobně postupoval v Brně, že maloval po železničních vozech a podobně. Proto má smysl celostátní databáze,“ tvrdí Hrdlička.

Policii při šetření vandalských skutků často chybí dostatek důkazního materiálu a TagBust jí je nabízí. „V tuto chvíli již jednáme s Policejním prezidiem, chceme nalézt technická řešení celostátního systému, jeho správy, dostatečného úložiště a propojení,“ dodal.

Vývoj a vyzkoušení systému TagBust, jehož vrcholem bylo zatím usvědčení pachatele poškození 112 objektů v Břeclavi, je součástí zapojení břeclavské městské policie do projektu Mapy budoucnosti, který chce zvýšit efektivitu a kvalitu výkonu státní správy v oblasti prevence kriminality. Vychází z analýzy současného stavu a předvídání budoucího vývoje kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám