Hlavní obsah

Lihová mafie bojuje za nižší tresty

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kdo s koho a kdo kolik let stráví za mřížemi. Tak by se daly zjednodušeně popsat rozpory ve výpovědích hlavních obžalovaných v nevídané lihové aféře se škodou 6,7 miliardy, vzniklou českému státu. Proti sobě stojí Březinův rodinný gang v čele s lihovým bossem Radkem Březinou z Kostelce u Zlína a jeden z hlavních jejich spolupracovníků Lubomír Kaláč z Bílovic na Uherskohradišťsku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u olomouckého soudu

Článek

Kaláč se rozhodl policii objasnit praktiky nejznámější české lihové mafie, Radek a Tomáš Březinovi už se o několik měsíců později taktéž doznali a popsali svůj lihový byznys. Kaláč je spolupracujícím obviněným, o totéž úspěšně požádal i mladší z bratrů Březinových Tomáš, který se tak po roce a tři čtvrtě dostal z vazby za svými dětmi a rodinou.

Březina nahrává mladšímu bratrovi

S otcem Vladimírem se však viděl jen několik měsíců. Policie na konci roku otce vzala do vazby kvůli obvinění téměř ze čtyřsetmiliónové legalizace výnosů pocházejících z nezákonného lihového obchodu jeho synů. Bratrům Březinovým, Kaláčovi a dalším pěti obžalovaným hrozí, že za obrovský daňový únik stráví více než třináct let v kriminále.

Podám pravdivou a úplnou výpověď, protože jsem se k tomu zavázal.
Tomáš Březina

Jako spolupracující obvinění by však Kaláč a Tomáš Březina mohli v případě odsuzujícího rozsudku vyváznout s mnohem nižšími tresty. Zda trest senát krajského soudu sníží oběma spolupracujícím obviněným, však není jisté. Není vyloučeno, že se tak stane pouze u jednoho z nich. Jejich výpovědi se totiž v některých věcech rozcházejí.

Tomáši Březinovi se navíc snaží výrazně pomoci jeho starší bratr, když podle Kaláčova obhájce přenáší ve své doznávající výpovědi značný díl viny právě z bratra na jeho klienta. „Do doby, než brácha podal první výpověď, jsem se chtěl nějak bránit. Kaláč se taky vyjadřuje jako spolupracující, ale nalhává spoustu věcí. A mění skutečnost. Dokážu to. Až bratr dal výpověď, to mne zlomilo, to byla konečná,“ tvrdí Radek Březina soudu.

Lživé svědectví 

Jeho účastníci jsou v průběhu středy svědky několikahodinového doplnění výpovědí lihového bosse, které má vést k prokázání dle jeho slov „lživého svědectví“ Lubomíra Kaláče. „Už od začátku, kdy ho zavřeli, se chtěl brácha přiznat. Já chtěl bojovat do konce. Maximálně by mi přišili sklady ve Stojčíně za 300 miliónů a zbytek by zůstal na Kaláčovi. Nepodařilo by se přiznat organizovanou skupinu,“ snaží se pomoci mladšímu bratrovi lihový boss.

Oba spolupracující obvinění se nyní kají a poukazují na rodinu a své děti. „Mrzí mě, čemu jsem napomáhal. Byť to nebylo přímo. Jsem si vědom své odpovědnosti, věděl jsem, co se děje, a nic jsem neučinil. Pomáhal jsem, aby nedošlo k odhalení úkrytů a podvodů. Byl jsem ve vazbě. Bylo to těžké období. Člověka to změní na celý život, pochopí smysl rodiny. Když byl venku, nevážil si toho,“ uvedl Tomáš Březina.

Chce dát rodinu zpátky dohromady „I rodina byl důvod, proč jsem šel do spolupráce, děti na začátku tří a deseti let. Kdybych dostal 10 let, jim by to nepomohlo. Co by jim pomohlo, kdyby mě deset let neviděly. Chtěl jsem jít za rodinou a mně na ničem jiném momentálně nezáleží. Chci ji dát zpátky dohromady. Chci tu hrůzu osvětlit,“ dodal.

Rozsudek v nedohlednu 

V obdobném duchu hovořil rovněž Kaláč. Potvrdil, že má kvůli možné Březinově pomstě strach o život svůj i rodiny. Veřejně ale svůj boj o nižší trest nepřiznají.

„Jsme svědky boje mezi Kaláčem a mým bratrem, to jde mimo mě. Podám pravdivou a úplnou výpověď, protože jsem se k tomu zavázal,“ řekl novinářům Tomáš Březina.

„Přečtěte si spis, jsou tam návody, jak se ke mně budou chovat, když nebudu loajální. Každý bojujeme sám za sebe. Snažím se vylíčit události tak, jak byly,“ poznamenal Kaláč.

Soudní líčení s lihovou mafií bude pokračovat do konce týdne, pak bude odročeno nejblíže na únorový termín. Kdy se obžalovaní dočkají rozsudku, není zatím jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám