Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování exšéfa Homolky Dbalého

Právo, Radim Vaculík

Detektivové protikorupční policie ukončili po šesti měsících vyšetřování údajného korupčního případu bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a dalších pěti lidí. Právu to v úterý potvrdil dozorový žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: Právo

Bývalý generální ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý na snímku z roku 2011

Článek

„Policejní orgán naznal, že vyšetřování je u konce, a nyní umožňuje obviněným seznámit se se spisovým materiálem. Termín byl nastaven na konec prosince a teď se postupně všichni obvinění musí se spisem seznámit. Bude to trvat nejmíň do konce příštího týdne,“ upřesnil Matula. Upozornil však, že všichni obvinění pak ještě mají možnost navrhnout doplnění dosavadních důkazů, a pokud to učiní, policie se s tím musí vypořádat.

„Buďto spis doplní a pak by muselo být obviněným umožněno znovu se seznámit se spisem, anebo návrhy zamítne,“ nastínil Matula. Ve druhém případě by pak nemělo trvat dlouho, aby detektivové navrhli na Dbalého a spol. obžalobu a u soudu by jim následně mohlo hrozit až osm let za mřížemi.

Škoda za víc než 50 miliónů korun

Od loňského června je kriminalisté viní z korupce, praní špinavých peněz či manipulací se zakázkami, a to v souvislosti s tendrem na digitalizaci chorobopisů z roku 2009, při němž měli nemocnici způsobit škodu nejméně 57 miliónů korun a na domnělých úplatcích si přijít na více než 53 miliónů.

V srpnu si pak Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný vyslechli další obvinění kvůli zakázce na nákup gama nože za 140 miliónů korun. Podle policie si řekli o úplatek ve výši několika procent z ceny zakázky. Kriminalisté navíc počátkem října obvinili z výtržnictví kvůli napadení důležitého svědka dalšího z již stíhaných aktérů kauzy kolem Dbalého.

Manželku čeká další soud

Podle informací Práva jde o Petra Kutila, bývalého šéfa firmy Holte Medical, která byla dceřinou společností nemocnice. Jeho obětí byl zaměstnanec firmy VDI Meta Trans – výrobní družstvo invalidů, se kterým se Kutil v srpnu pohádal a údajně mu vrazil i pár facek. Svědek podle neoficiálních informací přitom pomáhal policii rozkrýt celou skupinu kolem Dbalého.

Ještě než ale zamíří Dbalý a dalších pět lidí případně k soudu, zasedne na lavici obžalovaných manželka bývalého šéfa Homolky Stanislava Dbalá. Ta už v říjnu dostala nepravomocně roční podmínku za to, že vybrala 750 tisíc korun z účtu obstaveného žalobcem v souvislosti se stíháním jejího chotě, čímž se prý dopustila maření výkonu úředního rozhodnutí. Proti trestu se ale odvolala a její věc nyní projedná Městský soud v Praze. Odvolací řízení naplánoval na 12. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám