Hlavní obsah

Otec lihového bosse Březiny byl součástí alkoholového byznysu, tvrdí jeden z obžalovaných

Právo, Aleš Fuksa

Na otce bratrů Březinových Vladimíra a jeho napojení na lihový byznys poukázal ve své výpovědi jeden z hlavních obžalovaných v aféře s nezákonným obchodováním s lihem Lubomír Kaláč. Pravá ruka Radka Březiny tvrdí, že o byznysu svých synů věděl i Vladimír Březina. Ten dosud v kauze figuroval jen coby svědek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vladimír Březina, otec lihového bosse, dosud figuroval u soudu pouze jako svědek.

Článek

„Myslím si, že věděl o této trestné činnosti. Kde by se braly prostředky na nákup nemovitostí. Pan Radek Březina si zřídil firmu na praní špinavých peněz Profi pronájmy a tu evidoval na Vladimíra Březinu, někde se ty prostředky musely nabrat,“ uvedl v úterý u Krajského soudu v Olomouci Kaláč.

Pro Březinovu lihovou mafii měl Kaláč v roce 2003 zajistit vhodný areál na výstavbu nelegálního lihovaru. Ten na své jméno a za Březinovy peníze koupil ve Stojčíně na Pelhřimovsku. S uskutečněním plánu výstavby nelegální továrny měl podle Kaláče pomáhat i otec lihových bratrů Vladimír Březina.

Myslím, že se jedná o pomstu. Kaláč versus můj bratr. A podle toho vypadají i jeho výpovědi. Pravda je taková, jak ji popisuji já.
Tomáš Březina, bratr lihového bosse

Otec lihového bosse v této kauze nefiguruje mezi obžalovanými. Již tři týdny je však ve vazbě kvůli obvinění z legalizace výnosů pocházejících z trestné činnosti svých synů. Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na 384 miliónů korun. Obviněno je sedm osob.

Jsou to prý lži

„O tom, kdo to provede, rozhodovali Radek a někdy Tomáš Březina. Několikrát s nimi přijel i otec (Vladimír Březina), a to kvůli plánovanému výkopu tajného lihovaru. Měl zajistit pažení, vymyslet provedení. Byl tam i kvůli izolaci střech, se kterými měl zkušenosti,“ řekl.

O Kaláčově nařčení Vladimíra Březiny však mladší z lihových bratrů Tomáš tvrdí, že je to lež. „Nevím, že by ve Stojčíně (otec) byl. Dodnes o tom Kaláč nehovořil, i když vypovídal už desetkrát. Myslím, že se jedná o pomstu. Kaláč versus můj bratr. A podle toho vypadají i jeho výpovědi. Pravda je taková, jak ji popisuji já,“ říká Tomáš Březina, který půl roku po Kaláčově doznání rovněž požádal o statut spolupracujícího obviněného.

„Nechci se řadit po bok mého bratra. Neměl jsem z toho žádné výhody, jen klasickou měsíční mzdu. Nečinil jsem takřka nic. Bralo se to, že šéf je tady jen jeden a všichni musíme plnit jeho úkoly,“ konstatoval Tomáš Březina.

Provázanost s metanolovou aférou

Chvíli před Kaláčem vypovídal bratr lihového bosse Tomáš Březina. Ten u soudu prozradil, jak došlo k odhalení Březinova gangu.

„V září (2012) proběhla noční policejní akce v areálu v Holicích (sloužil jako sklad nelegálního lihu Březinů). Měl odtud být zcizován líh a prodáván osobám spojených s metylem. Měla být sledována přeprava z Olomouce k odběrateli. Policisté říkali něco ve smyslu, že to měl zcizovat pan Kaláč. Kaláč to měl prodávat, nevím, jestli podle policistů nebo podle mého bratra prodat Pražanům a Vaculovi,“ uvedl Tomáš Březina.

Gang rodiny Pražanů z Kostelce u Zlína rozprášili kriminalisté před měsícem. Jiří Vacula je coby hlavní distributor smrtící metanolové směsi ve vězení. Za mřížemi stráví patnáct let. Líh podle svých slov dodal dvojici Tomáš Křepela a Rudolf Fian, kteří k němu v poměru 1:1 podle obžaloby přimíchali na přelomu srpna a září 2012 smrtící metanol. Ten později usmrtil po celé České republice padesát osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám