Hlavní obsah

Silvestr v ČR: Chlapec vypadl z okna, tramvaj vykolejila, muže ubodali

Aktualizováno

Silvestr zaměstnal zdravotníky, hasiče a policisty po celé ČR. Zatímco v Praze řešili hlavně zranění způsobená pyrotechnikou, v Brně vypadl opilý teenager z okna a na Vysočině se lidé prali. Jeden muž byl dokonce ubodán.

Foto: Novinky

Vykolejená tramvaj na Malé Straně

Článek

Nejtragičtější událost se stala na Silvestra dvě hodiny po půlnoci. Při konfliktu před klubem v Třebíči byl smrtelně zraněn šestatřicetiletý muž. Podezřelého z vraždy na místě zadržela policejní hlídka. Jde o dvaatřicetiletého muže. Pokud mu bude prokázána vina, hrozí mu vězení na deset až osmnáct let. Podle informací serverů tn.cz a blesk.cz je z vraždy podezřelý zpěvák kapely Masový Wrazi. Podle údajů na webu jde o seskupení dvou raperů a jednoho dýdžeje. Jejich skladby jsou o smrti, násilí a zabíjení.

Samotné oslavy konce roku a příchodu Nového roku se podle policejní mluvčí Dany Čírtkové na Vysočině obešly bez mimořádných událostí. „Policisté řešili několik drobných rvaček a potyček mezi lidmi na oslavách na různých místech nebo doma v rodinách,” řekla. Lidé si policii stěžovali na rušení nočního klidu i na horší sjízdnost silnic.

BEZ KOMENTÁŘE: Vykolejená tramvaj na Malé StraněVideo: Novinky

Od středečního rána se na Vysočině stalo deset dopravních nehod, při nichž byli dva lidé lehce zraněni. „V jednom případě policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič požil před jízdou alkohol,” doplnila Čírtková.

Teenager v Brně vypadl z okna 

Patnáctiletý chlapec, kterému naměřili téměř dvě promile alkoholu, vypadl v Brně při oslavování Nového roku z okna druhého patra, uvedl brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj se mladík zranil, ale nebyl v ohrožení života. Případ se stal v Juliánově.

"Chlapec tam slavil se dvěma děvčaty ve věku 14 a 13 let. Nechyběl jim alkohol, který si bez dovolení vypůjčili z rodičovských zásob," uvedl Šváb.

Podle něj právě nejspíš alkohol přispěl k tomu, že vypadl z okna. "Byl při vědomí a putoval do nemocnice. Ještě předtím ale absolvoval dechovou zkoušku, která prokázala 1,6 promile alkoholu," doplnil Šváb.

Vykolejená tramvaj a nebezpečná pyrotechnika 

Pražští záchranáři museli řešit o 20 procent více případů než loni, situaci jim komplikovalo také náledí. Občas tak lidé museli na příjezd záchranky čekat, sdělila mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová. Zatímco ale před rokem museli záchranáři, hasiči a policisté zasahovat u vraždy nebo několika smrtelných úrazů a vážných zranění, letos řešili především požáry kontejnerů nebo případy způsobené opilci.

Záchranáři podle Ernestové zaznamenali celkem 317 událostí. O 50 procent přibylo proti loňsku především výjezdů řešených před půlnocí. „To již plně vytížilo dostupné kapacity, takže tradiční popůlnoční nápor, navíc o něco vyšší než vloni, spolu s obtížně sjízdnými komunikacemi, již způsobil vážné kapacitní potíže,” poznamenala Ernestová. V jednu chvíli tak na záchranku čekalo až 26 volajících, někdy až hodinu. „Nejnaléhavější výzvy byly ovšem řešeny bez prodlení,” dodala mluvčí.

Hlavní příčinou výjezdů záchranné služby během noci byly tradičně zdravotní potíže a úrazy včetně napadení, které byly způsobeny hlavně pitím alkoholu nebo pádem na kluzkých chodnících. Počet úrazů pyrotechnikou se meziročně snížil na polovinu, tedy na devět.

Volali policii, ale nevěděli proč 

Na pořádek v ulicích dohlíželo 350 strážníků a policistů. Podle policejní mluvčí Jany Rösslerové byly během oslav zadrženi tři lidé, kteří jsou podezřelí z krádeže. Policisté také museli řešit napadení strážníka městské policie a šest lidí předvedli kvůli přestupkům. Většinou během noci museli řešit bezpečnost dopravy, například aby opilí lidé nechodili po magistrále. Celkem měli pětkrát více telefonátů než v běžný den, většinu z nich ale řešit nemuseli nebo jim opilci nebyli schopni sdělit, proč volají. Celkem pražští policisté vyjeli k 260 případům.

Odpoledne se pyrotechnikou zranil šestnáctiletý mladík na Chodově a pětatřicetiletý muž z Radotína, řekla mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová. Šestiletého dítě se zranilo na ruce v Nuslích.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Silvestrovský ohňostroj na brněnském sídlišti Vinohrady

V pražské Letenské ulici ve středu večer vykolejila tramvaj pražského dopravního podniku. Nehoda se obešla bez zranění. Tramvaj vykolejila poté, co najela na předmět položený v kolejišti. První vůz soupravy vyjel přibližně metr a půl od svých kolejí.

Přišel o prsty

V Bochově na Karlovarsku se ve středu už odpoledne vážně zranil dvanáctiletý chlapec při zacházení s pyrotechnikou. Výbuch mu způsobil devastující zranění posledních článků dvou prstů.

V Bukovníku na Klatovsku v noci poškodil požár velkou část rodinného domu. I když se hasičům podařilo část stavení zachránit, plameny zničily prakticky celé obytné přízemí, řekl řídící důstojník krajských hasičů.

"Požár byl nahlášen v 0:38. Škoda bude pravděpodobně velká. Jeho příčiny se teprve dnes budou zjišťovat," dodal řídící hasičů. Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek.

Reklama

Související články

Chlapci utrhl dělobuch část prstů

V Bochově na Karlovarsku se ve středu odpoledne vážně zranil dvanáctiletý chlapec při zacházení s pyrotechnikou. Výbuch mu způsobil devastující zranění...

Na Silvestra ubodal muže před klubem

Tragická událost poznamenala poslední den roku v Třebíči. Rána se tam nedožil šestatřicetiletý muž, kterého jiný při incidentu bodnul. Jediná rána byla pro...

Výběr článků

Načítám