Hlavní obsah

Chovateli utekli psi a málem rozsápali dítě, u soudu se rozplakal

Právo, Patrik Biskup

Čtyřicet let chová a cvičí 61letý Václav Kroupa lovecké psy. Je to pro něho smysl života. Proto se také neubránil slzám, když ve středu poslouchal rozsudek klatovského soudu. Dostal roční podmínku za to, že mu v srpnu v Janovicích nad Úhlavou utekli z kotců dva drátosrstí ohaři, kteří napadli a vážně zranili šestiletého chlapce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Chovatel psů Václav Kroupa u soudu

Článek

„Byla to moje chyba. Velmi toho lituju,“ hlesl zdrceně Kroupa.

Jak se ale psi dostali z klecí, které má umístěné na oploceném pozemku, si nedokáže vysvětlit. „Někdo je musel pustit. Nechal jsem se zavřít do kotce a zkoušel lomcovat mříží. Bezpečnostní kolík sám nevyskočil,“ hájil se. Připustil, že když už byli venku z kotce, nebyl pak pro ně problém přeskočit plot zahrady.

Podle něho oba uprchlíci, šestiletý Alex a o rok starší Bona, nebyli agresivní vůči lidem. „Nikdy na nikoho ani nezavrčeli. Někdo je musel vyprovokovat. Ve zkoušce na poslušnost dostali nejvyšší možnou známku,“ pokračoval chovatel. Zároveň ale přiznal, že v minulosti už mu psi několikrát utekli. „Nikomu ale neublížili,“ dodal druhým dechem.

Tadeáše pak vlekli po zemi a kousali ho
Třináctiletá svědkyně

Sedmadvacátého srpna ale psi během útěku zaútočili na několik lidí, nejhůře dopadl právě šestiletý Tadeáš, kterého zvířata málem rozsápala.

„U kostela jsem si všimla pobíhajícího psa, který štěkal a byl rozzuřený. Běžel za mnou a roztrhal mi tepláky. Byly tam se mnou ještě další malé děti, které se hodně bály. Popadla jsem proto Zdeničku do náruče a Tadeáše táhla za sebou,“ vypovídala 13letá dívka. Když se po chvilce ohlédla, viděla už dva psy.

„Proto jsem rychle přehodila Zdenu přes plot do nějaké zahrady, sama jsem vylezla na zídku a snažila se za sebou vytáhnout i Tadeáše. Psi ho ale tahali za tepláky zpátky, neměla jsem sílu ho udržet. Tadeáše pak vlekli po zemi a kousali ho,“ popisovala dívka celé drama. Pak zaslechla ránu a viděla policisty, jak jdou Tadeášovi na pomoc.

Z lékařské zprávy vyplývá, že chlapec měl téměř po celém těle strženou kůži, hluboké tržné rány, a dokonce mu psi ukousli i část stehenního svalu. V nemocnici strávil dva měsíce a ještě ho čeká několik plastických operací.

„Každý den mu musím mazat rány. Lékaři nás upozornili na to, že jak bude Tadeáš růst, tak se mu bude trhat kůže. V podstatě nám oznámili, že kluk bude mít trvalé následky,“ řekla soudu chlapcova matka. Podle ní má teď Tadeáš panickou hrůzu ze psů. „Když je někde venku vidí, tak mě chytne za ruku a táhne mě pryč,“ dodala.

Muž nabídl finanční odškodnění

Podle soudce Jaromíra Veselého chovatel nezajistil vše tak, aby se psi nemohli dostat z pozemku. „Obzvlášť když už v minulosti k útěkům několikrát došlo. Je nutné si také uvědomit, že dítě bylo napadeno způsobem, který mu kromě bolestivého prožitku přinesl i psychické stresy,“ uvedl.

Zmínil také, že policie při dokumentaci kotce zjistila technické poškození dolního pantu u dvířek, ve kterém chyběla středová osa. Na druhou stranu jako polehčující okolnost uznal soudce snahu Kroupy finančně odškodnit rodiče chlapce. „Dohodli jsme se, že jim zaplatím 200 tisíc korun a jsem ochoten uhradit i veškeré léčebné výlohy,“ prohlásil.

Rozsudek není pravomocný, jak žalobkyně, tak Kroupův obhájce vyčkají na písemné vyhotovení rozsudku a poté se rozhodnou, zda se proti němu odvolají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám