Hlavní obsah

Aby nepřišel o dům, musel lichvářům zaplatit milión navíc

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety se dostal Petr Kadlec z Plzně do finančních problémů a hrozila mu exekuce. Situaci se rozhodl řešit mimo bankovní sektor a požádal společnost Gerston Invest o půlmiliónovou půjčku, za kterou ručil svým domem. Aby nepřišel o střechu nad hlavou, musel firmě nakonec vyplatit ještě milión korun navíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle státní zástupkyně zašli spolumajitelé Gerstonu Martin Otýs a David Bojo za hranici zákona, když šestatřicetiletého muže připravili o peníze lstí a pod nátlakem. Oba muži se u Krajského soudu v Plzni zpovídají z podvodu a vydírání.

Dvě půjčky

Kadlec si od společnosti Gerston půjčil dvakrát, jednou 400 tisíc korun s tím, že jim s úroky vrátí 520 tisíc. Jako záruku převedl na společnost Gerston zástavní právo na svůj dům v hodnotě čtyř miliónů.

Kadlec si od společnosti Gerston půjčil dvakrát, jednou 400 tisíc korun s tím, že jim s úroky vrátí 520 tisíc. Jako záruku převedl na společnost Gerston zástavní právo na svůj dům v hodnotě čtyř miliónů.

O půl roku později si domluvil další půjčku sto tisíc korun s dvacetiprocentním úrokem. Podepsal novou smlouvu, do které byly zahrnuty obě půjčky. Bojo ho měl ujistit, že jakmile do katastru bude vkládat novou celkovou smlouvu, tak tu první smlouvu zruší.

Jenže později Kadlec z výpisu z katastru nemovitostí zjistil, že jsou tam vedeny dvě smlouvy, jedna zajišťující půjčku na 520 tisíc a druhá na 640 tisíc. Když se ptal Boja, co to znamená a že chce znát celkovou částku, kterou společnosti Gerston dluží, dostal radu, ať si sečte částky v obou smlouvách.

Později mu z Gerstonu poslali celkové vyčíslení dluhu včetně dalších údajných nákladů na 1,9 miliónu korun s tím, že když nezaplatí, jeho dům půjde do dražby.

Hovor police odposlouchávala

Když to Kadlec zjistil, vzal telefon a zavolal Bojovi. Jejich rozhovor, který policie odposlouchávala, zazněl v soudní síni jako jeden z důkazů „Koukám, že jste mi poslali vyčíslení částky, kterou vám dlužím. Je to 1,9 miliónu, což je čtyřikrát více, než jsem si půjčil. Říkal jste přece, že ty dvě půjčky budou sloučený do jedné smlouvy,“ uvedl Kadlec.

Bojo okamžitě diskusi utnul: „Já vás, pane Kadlec, přeruším a zeptám se, budete to platit?“ Na to Kadlec odpověděl: „Mám v hlavě částku, kterou jsem si od vás půjčil a se kterou počítám, že vám zaplatím, plus úroky.“

A Bojo přitvrdil. „To, co máte v hlavě, je nepodstatné. Důležitý je, co je na papíru. Když to zkrátím, tak prachy nemáte. Jediný, co vám teď řeknu, je, že buďto zaplaťte, nebo skončíte v dražbě,“ řekl.

Povolal na pomoc advokáta

Petr Kadlec se proto obrátil na svého známého advokáta Roberta Vargu, který se pokusil problém se společností Gerston vyřešit.

„Od Kadlece mi přišel výhrůžnej mail, já ti ho posílám. Psal to nějakej advokát Varga,“ hlásil Otýsovi do telefonu Bojo.

„To se dalo čekat. Vargu znám, on je v odeesce, je jedna ruka s Jurečkem (bývalý člen užšího vedení ODS., pozn. redakce),“ reagoval Otýs. Vzápětí se Bojo zeptal: „A copak nám asi tak můžou? Jestli Vargu znáš, tak zvedni telefon, zavolej mu a řekni, ať si ty kecy strčí do pr…,“ uzavřel Bojo.

Aby nepřišel o dům, sehnal si Kadlec investora, který se nakonec s Gerstonem domluvil a vyplatil mu částku přes 1,5 miliónu korun.

„To znamená, že Bojo a Otýs v důsledku svého nátlaku hrozbou dražby nemovitosti získali od poškozeného částku 1 528 tisíc korun, přičemž mu celkem vyplatili 500 tisíc korun. Tím způsobili Petru Kadlecovi škodu přes milión korun,“ upozornila žalobkyně.

Bojo před soudem řekl, že vůbec nechápe, proč tady stojí. „Žijeme ve státě, kde obchodní společnosti podnikají proto, aby vytvořily zisk. Naším nástrojem výroby zisku jsou peníze, které půjčujeme. Šlo o oboustranně uzavřený obchod, na kterém vyděláváme,“ prohlásil Bojo.

Soud bude pokračovat po Novém roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám