Hlavní obsah

Exposlanec ODS Šnajdr: Nechci trestat Českou republiku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žalobou bývalého poslance za ODS Marka Šnajdra na Českou republiku se začal v pátek zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Šnajdr požaduje po českém státu čtyři milióny korun jako náhradu škody za trestní stíhání v kauze tzv. trafik. Při pátečním jednání ale nabídl výměnu, odškodné prý požadovat nebude, pokud se mu dostane veřejné omluvy.

Bývalý poslanec Marek Šnajdr po propuštění z vazební věznice v Ostravě

Článek

„V případě, že by se Vrchní státní zastupitelství v Olomouci žalobci veřejně omluvilo, anebo by tak učinilo ministerstvo spravedlnosti, nebude žalobce uplatňovat náhradu imateriální újmy,” předložil u soudu návrh Šnajdrův advokát Lukáš Trojan.

Šnajdr požaduje za každý den z třiatřiceti, které strávil ve vazbě, pět tisíc korun. Běžná sazba za neoprávněné stíhání se pohybuje mezi 500 a 1500 korunami za den. Ministerstvo spravedlnosti podle své právní zástupkyně ovšem Šnajdrův nárok neuznává.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Úmyslem žalobce není trestat Českou republiku,” prohlásil Trojan k výši odškodného s tím, že si Šnajdr je vědom, že požaduje částku, která vybočuje z toho, co je běžné. „Je ale potřeba si uvědomit, že případ trestního stíhání žalobce je v dějinách České republiky excesívní. Došlo k fatálnímu zásahu do lidských práv mého klienta,” dodal Trojan. Podotkl také, že kdyby si orgány činné v trestním řízení ušetřily mediální prezentaci, tak k soudu nemuselo vůbec dojít.

Kompromis je možný

Exposlanec žádá tři milióny jako náhradu za trestní stíhání a vazbu. Další milión je za právní úkony v jeho věci. Na náhradě za právní služby Šnajdr trvá, stejně jako na náhradě ušlého zisku. Nicméně je podle Trojana otevřený k diskusi o kompromisním řešení.

Pokračování hlavního líčení je naplánováno na konec ledna příštího roku.

Šnajdr žaluje Českou republiku za to, že v roce 2013 strávil více než měsíc ve vazbě kvůli trestnímu stíhání v kauze tzv. trafik. Stejně jako jeho straničtí kolegové Ivan Fuksa a Petr Tluchoř byl obviněn z toho, že se vzdal poslaneckého mandátu výměnou za lukrativní funkci ve státní firmě.

Nejvyšší soud ale posléze dospěl k názoru, že bývalí poslanci jsou kvůli poslanecké imunitě vyjmuti z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a není tedy možné je trestně stíhat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám