Hlavní obsah

Slovák svou bombou málem otřásl celým Václavákem, už je ve vazbě

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Po měsících pátrání už sedí v české vazbě a hrozí mu dvanáctileté vězení. Taková budoucnost čeká muže, který v březnu hrozil, že odpálí bombu v ČSOB na Václavském náměstí v Praze. Když pyrotechnik kufřík našel a otevřel, nevěřil svým očím - čtyři kilogramy plastické trhaviny Danubit z 80 let. Stačilo, aby o kufr někdo jen zavadil a stará trhavina by zabíjela v okruhu 100 metrů. Policie o dopadení informovala ve čtvrtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policie kvůli lupiči uzavřela část centra Prahy

Článek

„V budově banky je navíc téměř vše skleněné, takový výbuch by otřásl celým Václavským náměstím. Tehdy při zásahu jsme skutečně museli evakuovat celé náměstí, metro na Muzeu ani Můstku nesmělo zastavovat. Trhavina stará přes třicet let samozřejmě ztrácí stabilitu, takže stačilo, aby někdo o kufřík zakopl, nebo ho jen posunul a došlo by k obrovskému výbuchu,“ komentoval obsah kufru, který v březnu pyrotechnik nalezl v 1. patře banky, kriminalista Jiří Zábrodský.

Policie uzavřela část centra Prahy kvůli lupiči, který hrozil bombou v kufruVideo: Novinky

Tím, kdo ohrozil stovky, možná tisíce životů, je gambler slovenské národnosti, který se ve středu 19. března dostal až do kanceláře ředitelky pobočky a tam ji sdělil, že potřebuje okamžitě 1,5 miliónu korun, nebo nechá svou bombu ukrytou v budově vybuchnout.

Čekal před bankou

Ředitelka mu sdělila, že peníze v ten moment nemá, ale kývla na jeho návrh, že počká před budovou, kam mu peníze za půl hodiny přinese. V následující moment už však volala policii, jejíž houkačky lupiče vyděsily a ten utekl.

Foto: Policie ČR

Zadržený lupič z Václavského náměstí

„Pachatel byl maskovaný parukou, knírem a čepicí. Absolutně jsme se neměli čeho chytit, prohlíželi jsme všechny kamery, vteřinu po vteřině. Když už jsme mysleli, že ho máme, zjistili jsme, že jde o muže, který je mu nesmírně podobný a prokazoval se kradenými doklady. Takže vše začalo nanovo. Tentokrát jsme prohlíželi vnitřní kamery všech podniků na Václavském náměstí a podařilo se nám ho najít v kasinu, ale záběry byly hodně tmavé. Nakonec jsme ho našli na lepších, měsíc starých, kdy hrál hru, jež byla na jméno,“ popsal pátrání Zábrodský.

Ze Slovenska ho vydali v říjnu

Vyhráno kriminalisté ale ještě zdaleka neměli, protože přišly administrativní komplikace, čekání na rozhodnutí a povolení, a až v srpnu spadla klec. Ze slovenské vazby ho pražským kriminalistům předali v říjnu. Od té doby lupič ale zarytě mlčí.

Foto: Policie ČR

Obsah kufříku

„Využil svého práva a nevypovídá. Nicméně jde o profesionálního gamblera, který hraje po kasinech, takže jeho motivace je vcelku jasná. Živí se jako řekněme podnikatel, ale překvapivé bylo, že byl dosud netrestaný,“ přiblížil osobu pachatele kriminalista.

O Vánocích přepadávají banky nejčastěji

V souvislosti s uveřejněním dopadení tohoto nebezpečného lupiče policisté vzkazují, že obzvlášť v tomto období se zaměří na ochranu bank a převozy tržeb.

„Vždy ke konci roku se nám zvyšuje počet loupeží. Zoufalí lidé si chtějí často přilepšit pod vánoční stromeček, řeší tak různé finanční tísně a též odsud odjíždějí lidé z Východu. V prosinci jim tu končí brigády a práce na stavbách, tak si chtějí z Česka odvézt co nejvíc,“ komentuje trend posledních let pražský kriminalista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám