Hlavní obsah

Lihový boss Březina u soudu prozradil fiktivní papírování s nemrznoucí směsí

Právo, Aleš Fuksa
Olomouc

Velmi důmyslný podvod na státu postavený na desítkách lidí popsal ve středu u Krajského soudu v Olomouci lihový boss Radek Březina. Tvrdí, že přes svou společnost Morávia Chem v Hrobicích na Zlínsku zabývající se výrobou a prodejem nemrznoucích směsí fiktivně denaturoval líh později prodávaný asi 35 odběratelům z likérek v Česku a na Slovensku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Eskorta přivádí do soudní síně lihového bosse Radka Březinu.

Článek

O co víc fiktivně papírově vykázal denaturaci lihu, o to víc musel u jiných odběratelů vykazovat prodej nemrznoucí směsi. „Papírově fiktivně bylo potřeba vyrobit další nemrznoucí směsi nebo jiné výrobky. Bylo třeba získat fiktivní materiály na výrobu. Pak to bylo třeba prodat odběratelům. Byli vytipovaní někteří odběratelé, kteří to brali. Byla mezi námi domluva, že když berou skutečných čtyřicet tisíc litrů nemrznoucích směsí, nafakturujeme jim dvě stě tisíc litrů. Za každý výrobek jsem jim tak platil nějaký peníz navíc,“ prozradil Březina.

Podle svých slov nechtěl, aby si tito odběratelé směsí na zboží nárokovali DPH. „To by byl obrovský průser. Protože by kontrola zjistila, že by takové množství nemohli zužitkovat. Trval jsem na tom, aby oni to dál prodali dalším odběratelům v tom větším množství a ještě se dál podělili o peníze, co jsem jim dával. Dával jsem jim peníze na DPH i peníze navíc. Zadarmo nikdo dělat nebude přece,“ pousmál se lihový boss.

Litr nemrznoucí směsi, včetně té fiktivní, jim prodával za 20 korun, oni ji dále prodávali za 25 korun. „Kontroloval jsem si i jejich daňové odpočty. Důvěra s těmi lidmi tam byla. Dělali jsme na tom několik let,“ poznamenal Březina.

V jiné kauze Morávia Chemu figuroval i exporadce MF

Obdobně se Březina a spol. zachoval i v jiném případu fiktivního prodeje nemrznoucí směsi Cinol vyrobené v Morávia Chemu. Ten se dostal v roce 2009 i k soudu, ve kterém figurovali bývalý jednatel Morávia Chemu Radovan Dalajka, někdejší šéf Finančního ředitelství Brno a později i poradce vrchního ředitele Ministerstva financí Miroslav Čáslavský a řada vlivných ředitelů stavebních společností.

Tehdejší daňový podvod za 159 miliónů korun spočíval ve fiktivním nákupu nemrznoucích směsí stavebními společnostmi od Morávia Chemu. Tento Cinol měly dle svých slov stavbaři používat jako příměsi do betonových směsí, a to především v zimních měsících, aby, jak tvrdili, mohli s betonem pracovat i v mrazech.

Hlavní viníci však po třech letech hlavních líčení u sudů různé instance vyvázli bez trestu. Své si k tomu tehdy řekl předseda senátu Krajského soudu ve Zlíně Radomír Koudela: „Důkazní situace je velmi špatná. Policie neodvedla dobrou práci.“

Případ s fiktivním vykazováním nemrznoucích směsí do betonu stavebních společností se měl podle obžaloby udát v letech 2001-2002. Březina však nyní u soudu tvrdí, že v Morávia Chemu začal fiktivně denaturovat líh až koncem roku 2003. Zda tímto výrokem kryje řadu dalších vlivných lidí kolem sebe i nad sebou, je nyní na posouzení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám