Hlavní obsah

Za vraždu dvou seniorek dostal 31letý muž 18 let vězení

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Celkem 18 let ve vězení má zůstat 31letý Stanislav Horčík za vraždu dvou seniorek. Policie ho dopadla letos po dubnové vraždě ženy v Teplicích, později vyšlo porovnáním DNA najevo, že vraždil i před čtyřmi lety na severní Moravě. Muž trpí podle znalců sexuální poruchou, soud mu nařídil i ústavní sexuální léčení. Horčík se k vraždám přiznal. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stanislav Horčík před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Podle znalců trpí Horčík agresivním sadismem. Uspokojuje ho, že si může s tělem oběti nakládat podle své libosti. Podle soudu druhou vraždu spáchal Horčík po předchozím uvážení. „Obžalovaný vstupoval do obydlí poškozené v úmyslu vraždit,“ uvedla předsedkyně senátu Kamila Krejcarová.

Horčíkovi přitížilo, že spáchal dvě trýznivé vraždy na osamělých ženách, soud ale vzal v potaz jako polehčující okolnost to, že nebyl dosud trestán, k činům se přiznal a spolupracoval s policií.

„Vím, že jsem pro společnost nebezpečný, a musím dostat trest, chtěl bych se svých problémů zbavit,“ uvedl Horčík ve svém závěrečném slově.

Vraždil kvůli penězům 

První vražda se stala v Novém Jičíně, kam se Horčík přestěhoval z Krupky na Teplicku za přítelkyní. Oběť, 71letou ženu, si vybral náhodně. Neměl práci, potřeboval peníze. Chodil ulicemi, koupil si láhev rumu a popíjel. Pak se zastavil a zazvonil u dveří rodinného domku. Ženu, která mu otevřela, zatlačil dovnitř a začal ji bodat. Nožem s čepelí dlouhou 17 centimetrů jí zasadil 15 ran, řada z nich mířila do srdce.

Kvůli finančním problémům se po čase s přítelkyní rozešel a vrátil se zpátky na sever Čech.

Letos 11. dubna zazvonil v Teplicích u domu babičky svého nejlepšího kamaráda, kterou znal. Chtěl ji podle svých slov jen požádat o nocleh. Do jejího bytu se vloudil pod záminkou, že chce poradit, jaký dárek má koupit jejímu vnukovi. Když seniorce řekl, že by chtěl u ní přespat, žena ho odmítla a začala vyhrožovat, že zavolá policii.

Mrtvolu zneužil 

Horčík ji odstrčil, až si rozbila hlavu, a v koupelně ji zanedlouho ubodal. Pak její tělo vysvlékl, umyl a odtáhl do kuchyně. Podle soudu se pak na těle sexuálně uspokojil, na místě se nalezlo sperma.

V klidu u oběti pojedl, zakouřil si a na místě přespal. Druhý den ráno ve snaze zakrýt stopy naplno pustil plynové hořáky, zapálil svíčku a odešel. Tělo našli příbuzní oběti. Puštěný plyn pak uzavřeli přivolaní policisté. Policisté pátrali po vrahovi více než dva týdny, dopadený Horčík se pod tíhou důkazů při druhém výslechu k vraždě přiznal.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústecký soud řeší vraždu dvou seniorek

Ústecký krajský soud začal ve středu rozkrývat okolnosti vražd dvou seniorek, ze kterých obžaloba viní jedenatřicetiletého Stanislava Horčíka. Kriminalisté ho...

Výběr článků

Načítám