Hlavní obsah

Lihový boss se prý snaží hodit díl viny na spolupracujícího obviněného

– Olomouc
Právo, Aleš Fuksa

Radek Březina mlží, lže nebo říká, že si nevzpomíná. Mluví jen o tom, co se mu hodí. Lubomír Kaláč, kterého označuje za svou pravou ruku, zdaleka neměl tolik pravomocí. To alespoň tvrdí Kaláčův strýc a zároveň obhájce Jaromír Kaláč. Březina se před soudem v Olomouci zpovídá ze sedmimiliardového krácení daně. V pondělí přiznal, že byl hlavou lihové mafie.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u olomouckého soudu

Článek

„Tají spoustu důležitých věcí. Stoprocentně. V pondělí například Březina říkal, že když se vrátil z vazby koncem devadesátých let kvůli údajnému únosu muže, byl bez peněz a musel si půjčit od svého otce na nákup Likérky Daněk v Ostravě. To ale není pravda,“ uvedl obhájce Jaromír Kaláč

Dokládá to na konkrétním příkladu. „Když jsem shodou okolností zastupoval jednoho klienta při únosu organizovaném Březinou, v jednom z výslechů hovořil, že má v Bulharsku a na dalších místech hotel, po republice že vlastní určité budovy. Nebyl bez peněz. Jsou to jednoduché počty,“ míní Kaláč.

Účelová výpověď

Jeho současný klient, synovec Lubomír Kaláč, byl podle Březiny jediným, se kterým se lihový boss důvěrněji bavil a spolupodílel se na jeho projektech s lihem.

„Kaláč byl šikovný, spoustu věcí řídil. On se k lidem choval jako majitel, vydával veškeré příkazy. Byla domluva, že mu budu dávat 50 tisíc za každý měsíc, co si odsedí. Počítali jsme i s institutem účinné lítosti,“ řekl Březina na adresu spoluobžalovaného muže, který je v pozici spolupracujícího obviněného.

Já jsem žil celý život čestně, i když vy to asi vidíte jinak. Vím ale, jak trpí má děcka.
Radek Březina

Kaláčův obhájce ale řekl, že je Březinova výpověď účelová a snaží se díky ní vyvinit svého mladšího bratra Tomáše Březinu.

Na Kaláče má Březina spadeno od doby, kdy se stal v roce 2013 spolupracujícím obviněným. V Březinově cele podle obhájce Kaláče policisté objevili moták s textem, který měl vést podle obhájce k likvidaci jeho klienta. Údajně na něm stálo: „Já ho najdu nebo kohokoliv z celé rodiny. I kdybych ho měl hledat celý život. Ať počítá s tím, že dám i deset miliónů a klidně i padesát, abych ho našel.“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lubomír Kaláč (vpravo) s obhájcem Jaromírem Kaláčem

Zhruba o půl roku později, kdy už vyšly najevo informace od Kaláče, se stal spolupracujícím obviněným i mladší bratr lihového bosse Tomáš Březina. Ten se přitom na lihovém byznysu podle Jaromíra Kaláče podílel více, než lihový boss uvádí.

Nechtěl rozbíjet cizí rodiny

Na rozdíl od Kaláče, jehož jméno vyslovil během dvou dnů nesčetněkrát, o jiných lidech Březina příliš nehovoří.

„Nechci se vyjadřovat ke konkrétním lidem. Třeba toho Krestu. Já jsem žil celý život čestně, i když vy to asi vidíte jinak. Vím ale, jak trpí má děcka. Nechci rozbíjet dvacet rodin, jejich děti by musely být bez otce. To bych si na triko vzít nechtěl. S tím bych nedokázal žít,“ řekl v úterý u soudu lihový boss.

Po svém vylíčil i únos muže z roku 1997. „To byly problémy s jedním dlužníkem, tlačil jsem na něj tvrdě, aby zaplatil. Sebrala mě policie, že jsem ho vydíral a uvěznil jeho syna. On řekl, že jsem ho věznil přivázaného k řetězu a že ho slavnostně osvobodila policie. Ale přitom se zjistilo, že byl ubytovaný na hotelu v době, kdy tvrdil, že už byl vězněn. V době údajného únosu ho navíc policie někdy večer stavěla pro přestupek, že měl alkohol v krvi. Udělali i záznam,“ přiblížil.

Soud tehdy Březinovi uvěřil a osvobodil ho. Při hlavním líčení mělo vyjít najevo, že únos zinscenoval otec uneseného muže. Ten přitom dodnes trpí psychickými problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám