Hlavní obsah

Kauzu rodičů, kteří nechali syna zemřít bez inzulínu, musí soud projednat znovu

Novinky, bad
Praha

Případ páru z Trutnovska, který šestiletému synovi trpícímu cukrovkou přestal na radu léčitelů podávat inzulín, v důsledku čehož chlapec zemřel, je zpět u hradeckého krajského soudu. Ten Janu H. a jejího přítele Ivana D. poslal v červnu na 15 let do vězení. Vrchní soud v Praze ale při neveřejném zasedání vrátil případ zpět do Hradce Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Matka se svým druhem u hradeckého soudu

Článek

Původně měl soud o odvolání, který si pár podal po červnovém verdiktu, rozhodnout v úterý dopoledne. Podle Jana Fořta, mluvčího pražského vrchního soudu, tak ale učinil už v pátek v neveřejném zasedání. Bližší informace nejsou známy.

Odvolací soud vrací případy většinou z důvodu nutnosti doplnit dokazování, případně kvůli procesnímu pochybení.

Vyšetření podle oka: Cukr má jen v hlavě

Devětadvacetiletá Jana H. a její druh Ivan D. (41) v přípravném řízení vypověděli, že na začátku roku 2013 vyhledali pomoc léčitelů, protože chtěli synovi s akutní formou cukrovky pomoci. Vysazení inzulínu jim prý doporučili odborníci na iris diagnostiku, která určuje zdravotní stav podle obrazu duhovky oka.

„Dali nám další šanci. Řekli, že podle jejich vyšetření z očních znamének chlapec cukrovku nemá. Pouze cukr v hlavě. Nerozuměli jsme, co to je, ale hovořili o cukru v hlavě. Říkali, že to bude pět těžkých let, ale dali nám šedesátiprocentní šanci na uzdravení,“ hájil se na jaře obžalovaný muž.

Postupně tedy malému chlapci snižovali dávky inzulínu, a to až na jednu dávku za čtyři dny. Nakonec mu inzulín vysadili úplně, což zapříčinilo synovu smrt v důsledku oběhového selhání při hyperglykemickém kómatu.

Chlapec před smrtí trpěl

Předcházely mu obtíže typické pro nepodávání inzulínu, zejména malátnost, únava, dehydratace, žízeň, zvracení. „Dlouhodobě trpěl. Před smrtí prožíval opravdu kruté bolesti,“ uvedla u hradeckého soudu státní zástupkyně Lucie Žabková.

Ta pár původně obžalovala z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti, ke kterému později přidala ještě týrání svěřené osoby. V průběhu hlavního líčení ale čin překvalifikovala na vraždu dítěte zvlášť trýznivým způsobem.

„Gros jejich obhajoby spočívalo v tom, že byli navedeni léčiteli k vysazování a postupné neaplikaci inzulínu. Nicméně to nebylo prokázáno, a navíc ani taková skutečnost by je trestní odpovědnosti nezbavila,“ dodala žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám