Hlavní obsah

U Janouška se vrací do hry varianta pokusu o vraždu, Zeman podal dovolání

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek (46), který si od listopadu odpykává 4,5letý trest za sražení ženy autem, nemá vyhráno v tom, zda nebude nakonec potrestán přísněji. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž podal v jeho neprospěch dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten nyní zváží, zda soudy nebyly na Janouška příliš mírné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze, který řešil jeho odvolání.

Článek

Lobbista byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví, ovšem původní obžaloba Městského státního zastupitelství v Praze hodnotila jeho čin jako pokus o vraždu.

„Nejvyšší státní zástupce v souladu s obžalobou podanou ve věci namítá, že s ohledem na okolnosti sražení poškozené musel obviněný vnímat jako zcela reálné i její usmrcení, byť nenastalo, a proto je třeba skutek posoudit jako, mimo jiné, pokus trestného činu vraždy,“ uvedl v pátek mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková popsala v původní obžalobě Janouškův čin z března 2012 jako jasnou agresi vůči ženě, která mu bránila v útěku od dopravní nehody, kterou opilý zavinil.

„Nejprve opětovně nereagoval na výzvy poškozené, která k jeho vozidlu doběhla, klepala na levé přední dveře a pokoušela se je neúspěšně otevřít, poté se postavila před střední část kapoty vozidla Porsche Cayenne, kde se znovu snažila přimět řidiče k vystoupení z vozidla a řešení dopravní nehody,“ uvedla žalobkyně v textu, který má Právo k dispozici.

„A to zejména opakovaným zřetelným plácáním, boucháním oběma rukama do kapoty vozu v místě víka motorového prostoru a výkřiky,“ pokračovala Kadeřábková.

Musel si být vědom toho, co dělá

Jednání Janouška, který u soudu tvrdil, že si ženy vůbec nevšiml, označila za přímou reakci na postup řidičky.

„Na toto její jednání reagoval tak, že nejprve nejméně dvakrát z místa popojel vozidlem směrem na poškozenou v úmyslu vynutit si na ní opuštění prostoru, a když se mu to nezdařilo, ve chvíli, kdy se na semaforu rozsvítilo zelené světlo (...), na ni zaútočil tím způsobem, že se prudce rozjel vpřed,“ popsala žalobkyně.

Poškozená při pádu utrpěla řadu úrazů včetně krevního výronu do lebeční dutiny, zlomeniny několika žeber a zlomeniny kotníku.

Podle Kadeřábkové si přitom Janoušek musel být vědom toho, co dělá. „Musel minimálně vědět, že může tímto způsobem poškozenou usmrtit – a byl s tím srozuměn,“ uvádí se v obžalobě.

Státní zastupitelství vyhodnotilo lobbistovo jednání jako pokus o vraždu, a právě k takovému hodnocení se nyní přihlásil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Janoušek nastoupil do vězení

Odsouzený lobbista Roman Janoušek v úterý nastoupil do věznice v Brně. Za sražení ženy svým autem si má odpykat trest 4,5 roku. V pátek podal Janoušek žádost...

Výběr článků

Načítám