Hlavní obsah

Soud zrušil zprošťující verdikt pro manažery dopravního podniku v kauze Opencard

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jen několik měsíců se mohla dvojice bývalých manažerů pražského dopravního podniku (DPP) Tomáš Petana a Jan Suntych radovat z toho, že je Obvodní soud pro Prahu 9 zprostil obžaloby v případu předražené zakázky na IT služby spojené s kartou Opencard. Nadřízený pražský městský soud totiž podle nynějších zjištění Práva dal za pravdu žalující straně, tedy státnímu zástupci a jeho odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Městský soud v Praze napadený rozsudek zrušil a vrátil obvodnímu soudu. Shledal vady rozsudku při posouzení skutkových zjištění a v odůvodnění rozsudku,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Doplnila, že původní soud se tedy bude muset kauze opět věnovat, nové hlavní líčení nařídil na 3. února.

Petanu se Suntychem vinila obžaloba z toho, že v letech 2007 a 2008 měli připravit nevýhodné smlouvy s firmou Haguess na IT služby spojené s Opencard týkající se „funkcionality dopravně-odbavovacího systému ve vazbě na čipové karty“.

Podle státního zástupce prý dohodli zbytečně vysokou cenu, za což jim hrozilo až osm let. U hlavního líčení se jich ale letos v dubnu zastal i bývalý šéf DPP Martin Dvořák, který sám přitom figuruje jako obviněný v jiné kauze dopravního podniku, týkající se údajně předražené výroby papírových jízdenek, kde kvůli praní špinavých peněz policie mimo jiné stíhá i lobbistu Ivo Rittiga.

Mohli cenu ovlivnit? 

Dvořák v případu svých dvou podřízených u soudu jako svědek tvrdil, že nešlo s firmou Haguess jako monopolním vlastníkem licencí na Opencard vyjednat jakoukoli jinou, tedy nižší cenu, a Petana se Suntychem to tedy nemohli nijak ovlivnit.

„Nechtěli o tom ani slyšet. Byli si vědomi svého výhradního postavení,“ konstatoval v dubnu u soudu sám obžalovaný Suntych.

Naopak právě on s Petanou mají podle Dvořáka klíčovou zásluhu na tom, že Opencard nyní alespoň elementárně funguje.

Obvodní soud dal oběma manažerům letos v květnu za pravdu, když konstatoval, že žalovaný skutek není vůbec trestný čin. S tím ale nesouhlasil žalobce a jeho odvolání vyhověl i nadřízený soud, takže nyní Petanovi se Suntychem zase hrozí trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám