Hlavní obsah

Doživotí. Vrchní soud potvrdil tresty členům Švábova gangu

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek odpoledne potvrdil dva doživotní rozsudky pro hlavu gangu Michaela Švába a jeho pravou ruku Libora Skopalíka. Gang unášel a vydíral podnikatele, dva z nich zavraždili, u jednoho se o to pokusili.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud s gangem Michaela Švába

Článek

Druhý největší trest 30 let si má definitivně odsedět Petr Klement, který měl obě vraždy spáchat. O deset roků méně čeká tzv. spolupracujícího obžalovaného Daniela Dimitrova, naopak trojice Jiří Přeučil, Miloslav Malík a Petr Skopalík se dočkala snížení původních trestů, a to v rozmezí od čtyř do osmi let.

Šváb se ještě před vynesením rozsudku ve více než hodinovém proslovu věnoval údajné řadě rozporů v původním červencovém verdiktu Městského soudu v Praze, který mu už doživotí nepravomocně uložil.

Především pak několikrát odmítl tvrzení, že je hlavou zločinecké skupiny, což po něm opakovali i ostatní přítomní. „Říkají o nás, že jsme nějaký gang, ale mezi prvním a druhým trestným činem bylo šestnáct měsíců a některé z dalších obžalovaných jsem tehdy ani neznal. Já si gang představuju jinak,“ řekl odvolacímu senátu Šváb.

Ani on, ani nikdo další se nepřiznal k organizování či přímo ke spáchání dvou vražd českých podnikatelů, ze kterých je skupina mimo jiné obžalována. Šváb sice připustil, že vytipovával možné oběti, organizoval jejich únosy a vydírání kvůli penězům, ale nikdo prý při tom neměl přijít o život.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud projednává odvolání v kauze údajného gangu Michaela Švába Video: Novinky

„Určitě nebylo v plánu, že zemře,“ uvedl například na adresu prvního ze zavražděných mužů (M. W. – pozn. red.), kterého podle obžaloby připravil v listopadu 2012 brutálně o život v arabské poušti další z obviněných, Petr Klement.

Rozhodně jsem nebyl žádným vrahem – a měl bych být trestán za to, co jsem opravdu spáchal.
obžalovaný Klement

Ke druhé z vražd, kdy loni v březnu opět Klement údajně zastřelil zákeřně zezadu podnikatele Petra Vlacha na rakousko-italských hranicích, zase Šváb podotkl, že nemělo žádný smysl ho zabíjet, když prý Švábovu totožnost i tvář znal Vlachův obchodní partner.

„Navíc i ostatní přítomní sami uvedli, že jsem byl z toho (z vraždy Vlacha – pozn. red.) v šoku,“ odmítl svou vinu Šváb, který především napadal usvědčující výpověď tzv. spolupracujícího obžalovaného Daniela Dimitrova, který prý několikrát lhal.

Ten jediný se odvolacího jednání nezúčastnil, s původním dvacetiletým trestem je totiž spokojen a neodvolal se.

Šváb na závěr požádal soud, aby byl celý případ znovu a především spravedlivě prošetřen.

Klement: nevraždil jsem

Městským soudem i obžalobou označovaný vrah obou podnikatelů Klement ve čtvrtek jakýkoli podíl na usmrcení mužů znovu odmítl.

„Že bych měl dusit a mlátit pana M. W., je lživé tvrzení pana Dimitrova,“ pustil se ostře Klement do stěžejní výpovědi dalšího z členů gangu.

Obhajoba a předseda senátu k rozsudku nad Švábovým gangemVideo: Novinky

Stejně tak popřel, že by zastřelil Vlacha. „Rozhodně jsem nebyl žádným vrahem – a měl bych být trestán za to, co jsem opravdu spáchal,“ bránil se Klement, pro kterého ve středu státní zástupkyně navrhla také doživotí.

Původně přitom v červenci dostal druhý nejvyšší možný trest, tedy třicet let za mřížemi. Ostatní obžalovaní se u soudu především omlouvali a žádali odvolací senát o shovívavost i spravedlivý verdikt.

Chce ještě vidět psa 

„Trestné činnosti, které jsem se dopustil, upřímně lituji a jsem připraven za to nést odpovědnost. Ale rozhodně jsem se nedopustil žádné vraždy a nikomu jsem nedal pokyn, aby ji spáchal,“ hájil se Libor Skopalík, který stejně jako Šváb dostal v červenci doživotí.

Jiný z obžalovaných – Jiří Přeučil – o sobě dokonce během závěrečného slova tvrdil, že je slušný člověk, který nikdy neměl problém se zákonem, staral se vždy o své děti a věnoval se velkému koníčku – filmařině.

„Chtěl bych strašně poprosit tento soud, aby rozhodl spravedlivě, dal mi šanci ještě žít a jako padesátiletého chlapa mě neodepsat. Aby mi dal trest, který si zasloužím, a nikoli takový, který mi ten život zlikviduje,“ žádal zlomeným hlasem Přeučil, kterého obžaloba viní z podílu na první vraždě. „Strašně rád bych ještě viděl psa,“ uzavřel Přeučil, pro kterého žalobkyně žádá víc než původních devět let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud trestal Švábův gang – dvakrát doživotí

Dva doživotní a další až třicetileté tresty padly v případě Švábova gangu u Městského soudu v Praze. Kromě šéfa skupiny Michala Švába dostal nejtvrdší trest...

Výběr článků

Načítám