Hlavní obsah

Švábův gang před odvolacím soudem: žalobkyně požaduje tři doživotí

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Státní zástupkyně Eva Prskavcová navrhla během středečního odvolacího řízení v kauze tzv. Švábova gangu hned tři doživotní tresty pro trojici hlavních pachatelů. Pokud by pražský vrchní soud jejímu požadavku vyhověl, bylo by to poprvé v novodobé historii, kdy by během jednoho procesu padlo tolik nejpřísnějších možných trestů.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud projednává odvolání v kauze údajného gangu Michaela Švába Video: Novinky

 
Článek

Dvě doživotí přitom uložil už v hlavním líčení letos v červenci pražský městský soud, a to údajné hlavě gangu Michaelu Švábovi a jeho pravé ruce – Liboru Skopalíkovi. Tím třetím v řadě měl být už podle dřívějších návrhů žalobců Petr Klement, který osobně zavraždil dva z unesených a vydíraných českých podnikatelů. Městský soud mu ale nakonec v červenci vyměřil 30 let, tedy druhý nejvyšší možný trest.

To však Prskavcové nestačí. „Nedělalo mu naplnění vražedných plánů žádné potíže a neměl ani žádné morální výčitky,“ uvedla na Klementovu adresu ve středu žalobkyně.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud s gangem Michaela Švába. Na snímku Michael Šváb

Ten podle ní poškozené doslova popravil, přestože byli svolní a gangu vydali platební karty, PIN kódy k nim a převedli i nemalé částky.

„S ohledem na jeho (Klementovu) významnou roli jako vykonavatele vražd pro něj tedy navrhuji doživotí s tím, že nebude moci požádat o podmínečné propuštění už po dvaceti letech,“ konstatovala Prskavcová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Šváb u Městského soudu v Praze

Sedmičlennému gangu obžalobu vytýká celkem šest různých skutků únosů, vydírání, zbavení osobní svobody, loupeže a především dvou dokonaných vražd bohatých českých podnikatelů.

Jak už bylo řečeno, Šváb a Libor Skopalík už dostali maximum možného a u nich chce Prskavcová potvrzení původního verdiktu z července, u dalších obžalovaných ale požaduje zvýšení původních trestů.

Pro Petra Skopalíka z původních deseti let by ráda trest v sazbě od patnácti do dvaceti let, stejně tak pro Jiřího Přeučila, který nejprve dostal devět let za mřížemi. O Klementovi již byla řeč. K dalšímu obžalovanému, Miroslavu Malíkovi, neuvedla, o kolik by chtěla zvýšit původní devítiletý trest.

Dimitrov by měl dostat míň?

Naopak v případě Daniela Dimitrova, kterého obžaloba označuje za tzv. spolupracujícího obžalovaného, přistoupila Prskavcová k nepříliš vídanému kroku. Tento bývalý policista, který pomáhal detektivům usvědčit ostatní členy gangu, dostal u městského soudu 20 let, což tehdy navrhoval i žalobce. Sám Dimitrov s tím souhlasil a neodvolal se, proto se také středečního jednání jako jediný osobně neúčastní.

Foto: Petr Horník, Právo

Spolupracující obviněný Daniel Dimitrov

Jenže nyní obžaloba změnila názor a podle Prskavcové by měl Dimitrov dostat ještě míň, než uvádí daná trestní sazba pro vraždu, která činí 20 až 30 let. Navíc by odvolací senát měl přiznat Dimitrovovi zmiňovaný status spolupracujícího obžalovaného, který původně městský soud odmítl tomuto muži přiřknout, protože prý několikrát lhal a zlehčoval svou roli v případu.

„Jako jediný se Dimitrov doznal, usvědčoval ostatní obžalované a zejména i sebe. Tím nemalou měrou pomohl orgánům činným v trestním řízení rozkrýt skutky této zločinecké skupiny,“ má jasno Prskavcová.

Připustila sice, že Dimitrov „trošku zlehčuje“ svůj podíl na zločinech gangu, nicméně by si prý status i ještě nižší trest zasloužil. „Jako jediný se omluvil poškozeným a upřímně vyjádřil svou lítost,“ dodala Prskavcová.

Ta mimo jiné zmínila i skutečnost, že kromě žalovaných skutků gangu policie doteď prověřuje i další zmizení některých českých podnikatelů, nicméně přímo neuvedla, zda jsou podezřelými opět Šváb a spol.

Soud si nyní vyslechne odvolání obžalovaných a nejspíš stihne i jejich závěrečné návrhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám