Hlavní obsah

Známého bodal, až zlomil nůž. Za vraždu si odsedí 12 let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Za vraždu jeho známého, která se stala letos v červnu na mosteckém sídlišti Chanov, potrestal v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem 24letého Martina Ference 12 lety vězení. Ferenc pod vlivem alkoholu a drog po návratu ze zábavy kamaráda brutálně ubodal ranami do hlavy a krku. Rozsudek zatím není pravomocný, Ferenc i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán

Obžalovaný Martin Ferenc před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Vražda se stala letos 14. června brzy ráno ve druhém patře jednoho z panelových domů. Podle obžaloby po slovní potyčce v úmyslu usmrtit Ferenc kuchyňským nůžem s délkou čepele 15 centimetrů opakovaně bodal velkou silou do hlavy, obličeje a krku oběti.

Třicetiletý muž měl řadu krevních výronů, proraženou lebku a poškozený mozek. „Razance útoku byla taková, že došlo k proražení lebky a zlomení nože,“ řekl předseda soudního senátu Jiří Bednář. Svědci zavolali záchranku a policii, napadenému muži nepomohl ani převoz do nemocnice. Příčinou smrti bylo poškození a krvácení do mozku.

Vypil láhev vodky

Ferenc se k usmrcení kamaráda u soudu přiznal. Před vraždou byl se známými na zábavě až zhruba do čtyř do rána. Vypil prý láhev vodky a několik piv. Také si ještě večer dal pervitin. Když se někdo pral venku, šel se tam prý podívat. S budoucí obětí šel poté domů.

„Vlekl mě za límec, cestou mi nadával a fackoval mě,“ vypověděl před soudem Ferenc. Doma prý dostal vztek, vzal v kuchyni nůž a zaútočil.

Jeho obhajobu, že byl napadán, ale svědci nepotvrdili. Jedna ze svědkyň vypověděla, že když muže Ferenc napadl, řval u toho a křičel, že ho zabije, napadený se nestačil ani bránit.

Ferenc si má trest odsedět ve věznici se zvýšenou ostrahou, soud mu zároveň nařídil protialkoholní a protidrogové léčení. Podle soudu lze za polehčující okolnost přiznal částečné doznání. Naopak Ferencovi přitížila brutalita činu a také to, že již byl trestán za drogový delikt ve Velké Británii, kde nějaký čas pobýval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám