Hlavní obsah

Lékař Barták dostal u soudu další trest, ve vězení má strávit ještě 27 let

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř třicet let za mřížemi by měl strávit lékař Jaroslav Barták po vynesení rozsudku Krajského soudu v Liberci, který mu za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí vyměřil trest 18 let vězení. Z 12letého trestu za znásilňování a vydírání svých asistentek si už odpykal tři roky, ve vězení by tak měl být ještě 27 let. Rozsudek není pravomocný, Barták se na místě odvolal.

Barták dostal dalších 18 let ve vězení, celkem by si měl odsedět 30 letVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Bartákovi hrozil až výjimečný trest. Z vazební věznice v Liberci, kde si od loňského podzimu odpykával 12letý trest za znásilňování a vydírání svých asistentek, podle obžaloby připravoval vraždy tří lidí.

V obžalobě je uvedeno, že Barták chtěl odstranit někdejšího šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, pražského advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze Eugena Freimanna, a to kvůli jejich svědectví proti němu u soudu s asistentkami. Další tři osoby chtěl podle informací ze spisu vydírat, aby získal peníze na plánovaný útěk z vězení. Chtěl prchnout vrtulníkem do Polska a poté letadlem do Běloruska, kde by požádal o politický azyl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Černou práci měli pro Bartáka zajistit spoluvězni. Jeden z nich, recidivista odsouzený za loupeže, si však obstaral minikameru ukrytou v hodinkách a Bartákovy plány zaznamenal přímo v cele.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Jaroslav Barták si vyslechl rozsudek.

„Ve Valdicích by někoho sehnal”

Spoluvězeň chtěl nejprve naoko s Bartákem spolupracovat na naivním plánu na útěk, aby z něho na fiktivních zálohách vylákal peníze. „Směšné to bylo v případě útěku. V případě vražd už ne,“ řekl u soudu Bartákův spoluvězeň, který byl přesvědčen, že Barták skutečně chtěl trojici lidí zavraždit.

Jeho slova bral vážně, i když takové plané konstrukce pomsty jsou prý ve vězení běžné. „V kriminálu jsem už takových tlachů slyšel mnoho, ale ten jeho tlak byl silný. Ve Valdicích by na to určitě někoho sehnal,“ zdůvodnil svědek, proč se rozhodl jednat.

Nahrávání probíhalo v cele spoluvězně. „Vězeňská služba ani nikdo jiný z věznice o tom nevěděl,“ popsal svědek zřejmě jeden z klíčových důkazů proti obžalovanému.

Vyloučil možnost, že by on sám s nahrávkami nějak manipuloval. Nahrávání šlo jen vypnout a zapnout. Jak se mu podařilo hodinky do věznice dostat, nechtěl prozradit.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Jaroslav Barták u soudu

„Žádné vraždy jsem neplánoval,“ zopakoval v úterý několikrát před soudním senátem Barták.

Měli mu pomoci profesionálové

„Doufám ve slitování boží a v inteligenci soudců krajského soudu, aby lékaře nemohli odsoudit kvůli tomu, co si vymysleli kriminálníci,“ prohlásil Barták před vynesením verdiktu.

Nejprve tvrdil, že se spoluvězni o trojici lidí hovořil ve stavu opojení alkoholem v kombinaci s léky. Po přehrání tajně pořízených videozáběrů Barták tvrdil, že jsou počítačem upravené. Na nich je jasně slyšet, jak evidentně střízlivý Barták ve vězeňské cele hovoří o plánování likvidace zmiňované trojice lidí. „Nechám to na profesionálech,“ prohlásil Barták, jak odstranit Šándora.

Barták nebyl mezi vězni oblíben, měl přezdívku doktor nebo kardinál, kvůli své roli v erotickém filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám