Hlavní obsah

Šest vražd. Policie rozšířila obvinění zdravotní sestry z Rumburku

Právo, ČTK, ape
Rumburk
Aktualizováno

Trestní stíhání bývalé zdravotní sestry z Rumburku, která byla v srpnu obviněna z vraždy pacientky, policie rozšířila. Podle dozorujícího státního zástupce Františka Stibora byla obviněna z dalších pěti vražd. Kriminalisté prověřovali v posledních měsících 11 podezřelých úmrtí v rumburské nemocnici, jednomu z dalších pacientů byl před smrtí zřejmě také podán draslík, stejně jako ženě, z jejíž vraždy byla sestra obviněna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

"Podle důkazů, které máme k dispozici, jednala s určitým rozmyslem, je tam určitá forma přípravy. Navíc jsme shledali zvlášť zavrženíhodné pohnutky, protože se skutků dopustila na nemocných nemohoucích obětech," řekl Stibor.

Z právní kvalifikace nového obvinění vyplývá, že ženě hrozí doživotí. Státní zástupce podá návrh na vzetí padesátileté ženy do vazby. "Návrh budeme podávat pro dva důvody, tedy důvody útěkové a předstižné," doplnil Stibor.

Mluvčí ústeckého krajského soudu Jan Tichý řekl, že soud žádost zatím neobdržel. Poté, co ji dostane, má na rozhodnutí o vazbě 24 hodin.

Na původní úmrtí upozornil lékař

Padesátiletá zdravotní sestra z nemocnice, která měla ženě draslík podat, byla z vraždy obviněna v srpnu. Až do konce září pak byla ve vazbě, odkud byla propuštěna a vyšetřována na svobodě.

Policie nechala vypracovat zdravotní posudky na podezřelá úmrtí. Práci jim značně ztížilo to, že neměli k dispozici těla zemřelých pacientů. Znalci a policisté kontrolovali také zdravotní karty a nemocniční záznamy o pacientech, zaměřovali se na způsob úmrtí.

Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku v noci na 6. června. Následné vyšetřování zjistilo, že ženu zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a zástavu. Na podezřelé úmrtí upozornil lékař, který měl službu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám