Hlavní obsah

Soud neřešil, zda je žďárská útočnice nebezpečná, tvrdí Válková ve stížnosti

– Praha

Ministryně Helena Válková podala stížnost kvůli porušení zákona v případu ženy, která zaútočila na střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Okresní soud v Opavě se podle ní při rozhodování o propuštění útočnice do ambulantního léčení vůbec nezabýval zásadní otázkou, zda není pobyt ženy na svobodě nebezpečný a zda z její strany nehrozí recidiva. Text stížnosti ve středu ministerstvo zveřejnilo na webu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Žena, která v říjnu ve Žďáru nad Sázavou usmrtila studenta a další lidi zranila, před dvěma lety obdobně zaútočila v Havířově. Jako nepříčetná tehdy skončila s diagnózou paranoidní schizofrenie v psychiatrické léčebně. Opavský okresní soud jí však letos v únoru přeměnil ústavní formu ochranného léčení na ambulantní. Podle Válkové se případu nevěnoval dostatečně do hloubky.

„Jsem přesvědčena, že v dané věci vzhledem k mimořádné závažnosti jednání B.O., kterého se měla dopustit v důsledku velmi těžké duševní choroby s nepříznivou prognózou, jakož i s ohledem na její nekritický postoj v průběhu trestního stíhání jak ke své nemoci, tak i k svému jednání, měl být k řízení (...) přibrán soudem nezávislý znalec nejen z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie, ale rovněž i se specializací klinická psychologie," napsala Válková ve stížnosti pro porušení zákona.

Kriminalista popisuje útok ve střední školeVideo: Česká televize ČT24

Doplnila, že soud si měl alespoň vyžádat podrobnou zprávu z psychiatrické léčebny například v tom směru, kolikrát žena dostala propustku a jakým způsobem trávila čas na svobodě. Upozornila také, že soud se nezabýval spolehlivostí ženiny matky, u níž měla nemocná po propuštění z ústavu bydlet.

Nespolehlivá matka 

Ministryně poukázala na to, že matce muselo být již v minulosti zřejmé, že se dcera chová nenormálně, a přesto neučinila nic pro to, aby vyhledala lékařskou pomoc a léčila se. „Matka se objektivně jevila osobou přinejmenším nespolehlivou, respektive nezodpovědnou, čemuž nasvědčuje i další vývoj událostí, k nimž následně došlo,” podotkla ministryně.

Dodala, že samotnou nemocnou ženu soud řádně nevyslechl k tomu, jaké má představy o budoucím životě a co bude po propuštění dělat. Válková proto nyní navrhla Nejvyššímu soudu, aby vyslovil, že opavský soud porušil zákon ve prospěch této ženy.

Věří, že tak sjednotí postup obecných soudů, které si podle ní v otázkách přeměny léčení nepočínají stejně. To, že české soudy nejsou při projednávání přeměny jednotné, uvedla ministryně už počátkem listopadu. Vycházela při tom z kontroly sedmi soudů, v jejichž obvodech se nacházejí psychiatrická zařízení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám